Politica 8 Mai 2009 03:35
Presedintele PNL Crin Antonescu a explicat, in discursul sustinut joi cu ocazia lansarii candidatilor partidului pentru PE, ca liberalii au datoria ca, in cadrul eurocampaniei, sa atace guvernarea, miza fiind ca votul romanilor de pe 7 iunie sa se constituie intr-un vot de blam al puterii.
"In fata acestei puteri care s-a latit peste tara ca o boala, care nu a facut decat sa imparta Romania in feude, confirmate sau redesenate, nu suntem din punct de vedere politic decat noi. Nu putem lasa aceasta campanie electorala doar discutiilor despre PE, pentru ca ceea ce se intampla in Romania n-are nimic comun cu Europa, cu drepturile, libertatile si democratia europeana. E datoria noastra sa ii facem pe cetatenii Romaniei sa inteleaga ca la 7 iunie dau raspuns nu doar la intrebarea cine merge in Europa si ne reprezinta, ci dau raspuns daca aceasta putere si directia in care duce aceasta putere Romania mai pot fi mentinute", a facut Antonescu rezumatul obiectivului campaniei PNL, informeaza NewsIn.

Inca de la inceput, Antonescu a subliniat ca, "intr-o situatie politica normala, cu o clasa politica normala", campania pentru europarlamentare ar fi trebuit, "fara indoiala", sa se refere la subiecte legate de Parlamentul European, la modul in care si parlamentarii europeni contribuie la atingerea unui nivel de trai mai bun, dezvoltare economica si sociala deplina. Liderul PNL a mentionat ca partidul sau va face si acest lucru.
"Dar intram intr-o campanie electorala in care, vreau sa fiu sincer din capul locului, nu putem discuta doar despre Europa si institutii europene, nu putem discuta doar despre reprezentarea in PE, pentru ca nu suntem intr-o situatie normala, intr-un context normal, cu o guvernare si cu o clasa politica normala", a declarat Antonescu. Pornind de la aceasta afirmatie, liderul PNL a argumentat ratiunile pentru care este imperios necesar ca in campania pentru PE romanilor sa li vorbeasca despre situatia politica interna.
"Suntem in criza, Romania nu e nici mandra, nici prospera, ci e ratacita si chinuita. Si despre aceasta criza, despre directia in care merge Romania, despre cine isi asuma responsabilitatea in fruntea unei Romanii in criza va trebui sa discutam in aceasta campanie pentru PE", a formulat Antonescu mesajul de campanie.

Liderul PNL a folosit prilejul de a adresa noi critici presedintelui si puterii executive. Antonescu s-a referit la raportarea presedintelui tarii fata de promulgarea Legii maririi salariilor profesorilor: acum sase luni a spus ca o face "cu convingere si in deplina cunostinta de cauza", in urma cu trei luni "a spus ca a promulgat-o cam in sila", in prezent "ne spune ca a promulgat-o din greseala". "Probabil ca la toamna o sa ne spuna ca nici n-a promulgat-o", a comentat ironic liberalul.

"Traian Basescu este ca un chelner care mai greseste nota, dar niciodata in defavoarea lui, ci a celor care platesc", a catalogat Antonescu felul de a se comporta al presedintelui. "Pentru greselile acestea exista o plata si este misiunea noastra, in aceasta campanie, sa vorbim despre responsabilitate, despre greseli si sa-i chemam pe romani sa plateasca celor care au gresit acolo unde-i doare - la vot, la 7 iunie, la toamna la prezidentiale", a subliniat liderul PNL.

Presedintele PNL a comentat ca romanii sunt nemultumiti nu doar pentru ca actuala putere nu dovedeste ca are solutii pentru iesirea din criza, dar si pentru ca sunt mintiti "cu insistenta". In acest context, Antonescu a criticat si masurile economice luate de Guvern - rectificarea bugetara, incercarea trecerii "pe furis" a Codurilor, intentia de a simplifica "secret" procedurile de licitatie.
De fata cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu, Antonescu nu s-a sfiit sa comenteze ca "poate" nici Guvernul trecut nu a facut tot ce putea sa faca pentru a proteja Romania de criza. El a comentat insa ca, in prezent, la criza mondiala se adauga criza romaneasca, cea care are chipul puterii. "Nu este o criza doar economica, este o criza morala, de valori, de comunicare si, daca ne uitam bine la Traian Basescu in ultima vreme, este in buna masura si o criza de nervi", a declarat presedintele PNL.

In final, Antonescu a subliniat ca liberalii trebuie sa foloseasca eurocampania pentru a le arata guvernantilor ca Romania "nu este tara lor". "Noi avem datoria ca in aceasta campanie sa vorbim despre ei si despre noi. Modelul lor este cel pe care trebuie sa-l combatem. Modelul lor este acela in care politicienii sunt deasupra societatii, in care minciuna, dispretul, tupeul, clientela, nepotismul apasa o societate romaneasca din ce in ce mai necajita si mai ignorata", a afirmat liderul PNL.

El a explicat ca actualei puteri ii foloseste o societate din ce in ce mai dezintersata de politica, astfel ca datoria PNL este de a-i scoate la vot pe romani, pentru a spune "Da" sau "Nu" directiei in care merg lucrurile.

Cat priveste modalitatea de a face acest lucru, Antonescu s-a limitat la a preciza doar ca singurul refugiu in fata propagandei si minciunii este doar bunul simt. "Sa facem loc bunului simt in politica", a incheiat el.
In urma deciziei finale a conducerii liberalilor, lista PNL pentru PE este deschisa de Norica Nicolai urmata de Adina Valean, Renate Weber, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Ben-Oni Ardelean, acestea fiind locurile considerate eligibile. Pe urmatoarele doua pozitii, Ovidiu Silaghi si Magor Csibi spera sa poata intra, la randul lor, in Parlamentul European. Desi oficial liderii PNL au sustinut ca obiectivul este obtinerea a cel putin 20% de voturi, liberalii pot sa spere mai degraba la mentinerea actualului numar de europarlamentari-sase.
Campania PNL pentru Parlamentul European se va desfasura sub sloganul "Aparam interesul tau in Europa", dar pe afise se vor mai regasi si formulele "Bani pentru romani, bani europeni" si "Europa liberala".
Campania pentru europarlamentare incepe pe 8 mai. Liberalii pregatesc, pe 9 mai, la Brasov, oficializarea desemnarii candidatului la presedintie al PNL, Crin Antonescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.