Vazand ca partidele din coalitia de guvernamant nu ajung la un numitor comun asupra unor proiecte politice importante, democratii au trecut la represalii. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, i-a somat pe reprezentantii UDMR si PC sa sustina proiectele politice propuse de liberali si democrati, altminteri, daca nu se decid sa fie la putere, vor trece testul intrarii in Parlament.

PD este nemultumit ca mai micii parteneri de guvernare nu sunt de acord cu inlocuirea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si cu inlocuirea presedintilor consiliilor judetene, membri ai PSD. "Vom cere un calendar expres celor doua partide din coalitie, pentru a prelua in acest mandat guvernarea Romaniei si la nivelul Parlamentului si la cel al serviciilor deconcentrate. Sa se decida daca guverneaza cu Alianta DA sau cu PSD", a declarat Boc. El a explicat ca nu cere UDMR si PC sa iasa de la guvernare, ci sa-si asume actul de guvernare pe parcursul mandatului.

"Acest act nu poate fi exercitat daca nu trag toti partenerii din coalitie pentru acelasi obiectiv. Solicitam celorlalti colegi din coalitie sa guvernam cu adevarat Romania, pe parcursul celor patru ani, pentru ca aceasta duplicitate de a fi si la putere si in opozitie nu este benefica si eficienta pentru tara", a mai spus liderul interimar al PD.

El a recunoscut blocajul la nivelul coalitiei de guvernamant si a dat ca exemplu prezenta unor directori ai PSD in serviciile deconcentrate de la nivel teritorial si "struto-camila" de la conducerea Parlamentului. "Acest lucru nu mai poate continua. Nu mi se pare normal ca cineva din coalitie sa isi bea cafeaua dimineata cu Tariceanu, iar ceaiul dupa-amiaza cu Nastase si Vacaroiu", a explicat Emil Boc care este de parere ca opozitia poate boicota astfel activitatea Aliantei DA.

In replica, presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, s-a declarat "total surprins" de afirmatiile lui Boc. El i-a sugerat presedintelui interimar al PD sa discute astfel de probleme in Consiliul National de Conducere al Coalitiei de guvernamant dupa cum prevede protocolul. Picatura care a umplut paharul nemultumirilor acumulate de PNL si PD a fost reprezentata de esecul inregistrat de partidele Aliantei DA la sfarsitul saptamanii trecute in Comisia de regulament a Camerei, cand nu au reusit sa introduca pe ordinea de zi punctul privind revocarea presedintelui acestui for legislativ. Motivul: nu au fost sustinuti de colegii din UDMR si PC.

Dicolo de faptul ca dorinta PNL-PD de a-i inlocui pe preseditii celor doua Camere ale Parlamentului este dinamitata chiar de propriii colegi de coalitie, presedintele Camerei, Adrian Nastase, contraataca spunand ca aceasta masura este si neconstitutionala. "Acest demers este neconstitutional si nedemocratic, asa cum presedintele Romaniei este ales pentru un mandat de cinci ani, conform Constitutiei, presedintele Senatului si presedintele Camerei sunt alesi pentru un mandat de patru ani(....). Nu exista schimbare politica cand i se trezeste vointa politica domnului Boc", a declarat Adrian Nastase intr-un interviu.

El a explicat faptul ca presedintii celor doua Camere pot fi, la limita, revocati doar pentru greseli grave. De altfel, Nastase este destul de sceptic si cand vine vorba despre posibila intrare in functiune a unei astfel de modificari. El a spus ca o astfel de modificare introdusa in regulament ar trebui judecata de catre Curtea Constitutionala.

"Nu cred, insa, ca aceasta prevedere va fi din nou judecata de catre Curtea Constitutionala si in mod evident ea nu va fi operabila, pentru ca s-a pronuntat deja in aceasta privinta. Este evident ca mandatul presedintilor de Camere este pentru patru ani, el nu este pentru cat vrea Emil Boc", a spus Adrian Nastase, care l-a acuzat pe presedintele interimar al PD ca incearca sa devina liderul Aliantei, punand in umbra PNL-ul.

Precedentul de la Curtea Constitutionala

La inceputul lunii februarie 2005, Curtea Constitutionala a decis, la o sesizare a lui Adrian Nastase, ca articolul prin care se pot revoca din functie membrii conducerii Camerei Deputatilor este neconstitutional. Curtea, dominata de reprezentantii PSD, a decis ca Nastase nu poate fi revocat din functie decat la initiativa grupului parlamentar care l-a propus, nu si prin votul unei treimi din numarul de deputati provenind din trei grupuri parlamentare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.