Politica 7 Mai 2009 17:17
Curtea Constitutionala a constatat, cu unanimitate de voturi, ca modificarea statutului functionarilor publici este neconstitutionala, motivand ca prin ea se incalca principiul constitutional al bicameralismului Parlamentului.
Decizia de neconstitutionalitate a fost luata miercuri in cadrul sedintei CCR si a fost motivate astfel:

Intre forma adoptata de Camera Deputatilor (in calitate de Camera decizionala) si cea adoptata de Senat exista deosebiri majore, modificarile si completarile adoptate de Camera Deputatilor dand proiectului de lege o configuratie deosebita, semnificativ diferita fata de cea adoptata de Senat, ca prima Camera sesizata. Pe de alta parte, prin modul sau de redactare, deficitar si imprecis in privinta anumitor dispozitii (cum sunt cele ale art.III), legea nu corespunde exigentelor de tehnica legislativa, prin aceea ca nu satisface cerintele de accesibilitate si de previzibilitate specifice normelor juridice”, transmite CCR.

Intreaga argumentatie retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie aceasta urmand sa fie comunicata Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Juristii PD-L nu contesta decizia

Presedintele Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, Daniel Buda, a spus ca exista precedente in jurisprudenta Curtii Constitutionale cand o lege a fost declarata neconstitutionala pe procedura, in timp ce vicepresedintele Comisiei senatoriale, Iulian Urban, socoteste decizia justificata.

"Nu este primul caz in care Curtea Constitutionala considera ca o lege este neconstitutionala pentru ca nu a fost respectata, in opinia sa, procedura parlamentara. Observ ca nu s-a intrat pe fondul legii", a declarat Buda pentru NewsIn precizand ca decizia judecatorilor de la Curte nu poate fi contestata.

Intrebat daca grupul parlamentar al PD-L poarta o parte din vina pentru decizia CCR, Buda a raspuns: "Nu cred ca mai are rost sa mai discutam decizia. O luam ca atare si mergem mai departe".

In schimb, senatorul PD-L Iulian Urban considera ca decizia Curtii Constitutionale este absolut justificata. "Dincolo de culoarea politica, decizia este una corecta (...) Cred ca in primul rand trebuie sa conteze respectarea legii, apoi interesul national si la urma, interesul de partid", a declarat Urban. El a afirmat ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca unii parlamentari tind sa dea curs deciziilor luate in coalitia de guvernamant fara sa mai verifice daca demersurile lor sunt legale sau nu.

Urban are rezerve si in ceea ce priveste continutul legii declarate neconstitutionale. "S-au facut greseli. De exemplu, a venit si Ministerul de Interne cu niste amendamente facute pe genunchi. Din cauza asta, la Comisia juridica la Senat vom fi mult mai atenti la prevederile care pot fi declarate neconstitutionale. Acum s-a stiut ca este neconstitutionala, ca de asta a venit apoi Guvernul cu ordonanta referitoare la functionarii publici", a adaugat Urban.


Camera Deputatilor a adoptat in martie, cu 172 voturi favorabile, proiectul de lege privind modificarea Statutului functionarilor publici, deputatii liberali si cei au UDMR nu au participat la vot, protestand astfel fata de "nerespectarea Regulamentului Camerei".

Proiectul de lege privind modificarea Statutului functionarilor publici introduce functia politica de director coordonator la nivelul institutiilor judetene deconcentrate, reprezentantii opozitiei acuzand politizarea serviciilor deconcentrate.

Potrivit proiectului, "in locul functiilor publice, al functiilor publice specifice, precum si posturilor incadrate in regim contractual, se infiinteaza functia de director coordonator al serviciului public deconcentrat din cadrul ministerelor si al celorlalte organe ale adminsitratiei publice centrale. Directorul coordonator este ajutat de mai multi adjuncti".

Proiectul initiat de senatorii Petru Calian (PDL) si Mircea Dusa (PSD) a fost adoptat de plenul Senatului, pe 9 martie, cu 73 de voturi pentru, 13 impotriva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.