Politica 6 Mai 2009 15:14
Liberalii au decis sa sesizeze CCR cu privire la constitutionalitatea Ordonantei de Urgenta prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte al CSAT, adoptata, luni, de Senat, aratand ca aceasta afecteaza regimul uneia dintre institutiile fundamentale ale statului.
Liberalul George Scutaru a anuntat, marti, ca PNL strans numarul necesar de semnaturi si a definitivat textul unei sesizari catre Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea Ordonantei care il transforma pe Mircea Geoana, in calitatea sa de presedinte al Senatului, in vicepresedinte al CSAT. Liberalii asteapta ca legea sa fie semnata de presedintele Camerei Deputatilor, pentru a se declansa termenul regulamentar de depunere a sesizarilor catre Curtea Constitutionala.

PNL considera ca Ordonanta care il transforma pe presedintele Senatului in vicepresedinte al CSAT este "aberanta" si menita sa dea satisfactie unei singure persoane, Mircea Geoana. "In Romania au inceput sa se infiinteze functii pentru orgoliile din partid", a apreciat deputatul PNL Mario Oprea, care a facut o trecere in revista a drumului parcurs de Ordonanta, in Senat, pana la promulgare. Ordonanta care modifica Legea de functionare a CSAT fusese inclusa pe ordinea de zi a Senatului, la ultimul punct, in ultimele trei saptamani, in fiecare zi de luni, zi pentru votul organic, insa a fost supusa atentiei plenului de abia acum, cand, potrivit lui Oprea, PSD si PD-L au reusit sa ajunga la o intelegere, transmite NewsIn.

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a explicat motivele pentru care liberalii au decis seizarea CCR in privinta acestei Ordonante, cuprinse si in textul care va fi inaintat zilele urmatoare Curtii Constitutionale. Potrivit lui Chiuariu, Ordonanta incalca principiul separatiilor puterilor in stat, avand in vedere ca textul fundamnetal stabileste clar natura juridica a CSAT, autoritate a administratiei publice centrale, autonoma fata de Guvern, prezidata de presedintele Romaniei si supusa controlului Parlamentar. Devenind membru al CSAT, presedintele Senatului devine si co-participant la deciziile Consiliului, dar si cenzor al acestora, din calitatea sa de lider al Parlamentului. "Prin aceasta modificare, rolul fundamental ce revine Parlamentului in cadrul democratiei constitutionale in conformitate cu principiul separatiei si echilibrul puterilor este puternic diminuat", se arata in textul sesizarii.

Liberalii demonteaza si principiul enuntat in expunerea de motive a Ordonantei, potrivit careia prezenta presedintelui Senatului in CSAT reflecta importanta acestui for, avand in vedere ca liderul Camerei superioare a Parlamentului este al doilea om in stat si cel care detine interimatul functiei de presedinte al Romaniei si, implicit, si sefia CSAT. PNL sustine ca articolul 98 din Constitutie, care prevede ca presedintele Senatului detine interimatul functiei de presedinte al Romaniei daca seful statului se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, nu justifica includerea acestuia in CSAT.

Chiuariu a aratat ca articolul din textul fundamental stabileste o norma cu caracter de exceptie, iar functiile de presedinte al Romaniei si presedinte al Senatului nu se pot cumula. De asemenea, acest principiu constitutional nu stabileste ca presedintele Senatului are un statut superior presedintelui Camerei Deputatilor.

Ordonanta incalca, potrivit liberalilor, si conditiile in care Guvernul poate emite ordonante, avand in vedere ca actul privind introducerea in componenta CSAT a functiei de vicepresedinte rezervata presedintelui Senatului afecteaza regimul uneia dintre institutiile fundamentale ale statului.

De asemenea, Ordonanta nu se justifica nici printr-o situatie extraordinara sau o urgenta, ci doar prin mentiunea ca fara presedintele Senatului in componenta CSAT, aceasta autoritate ar functiona deficitar. "Daca e asa, atunci de ce nu a iesit presedintele Traian Basescu sa spuna ca activitatea CSAT este deficitara pentru ca presedintele Senatului nu este membru?", s-a intrebat, retoric, Chiuariu.

Plenul Senatului, camera decizionala, a adoptat luni, cu 70 de voturi pentru, 19 impotriva si trei abtineri, Ordonanta de Urgenta prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte al CSAT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.