Schimbarea lui Nastase, blocata de UDMR si partidul lui Voiculescu

Schimbarea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor se amina cel putin pina in toamna. In vreme ce PD insista ca modificarea regulamentului Camerei Deputatilor sa se produca in actuala sesiune parlamentara, adica pina la sfirsitul lunii, UDMR si Partidul Conservator au adoptat tehnica tragerii de timp, sustinind aminarea dezbaterii pentru la toamna. Liderul UDMR a exprimat acest punct de vedere si in conferinta de presa pe care a sustinut-o ieri, in vreme ce reprezentantii maghiarilor si cei ai PC din Comisia de regulament au votat alaturi de PSD pentru suspendarea sedintei Comisiei de regulament pe motiv ca expirase timpul alocat dezbaterii.

Partidele din coalitie au picat cu succes, ieri, primul test de coeziune politica in problema revocarii lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Reprezentantul UDMR si cel al PC (ex-PUR), Attila Varga, respectiv Bogdan Ciuca, au opus ieri rezistenta in Comisia de regulament, acolo unde se dorea introducerea articolului care inlesneste inlocuirea lui Nastase.

Cind reprezentantul PSD a apelat la vesnicul argument, "timpul a expirat, sedinta s-a incheiat", urmarind de fapt sistarea discutiilor la punctul referitor la Nastase, in mod surprinzator, reprezentantii celor doua partide care fac parte din coalitia de guvernare, UDMR si PC, au votat alaturi de PSD. Contactat telefonic, reprezentantul PC, Bogdan Ciuca, a afirmat ca a fost de acord cu suspendarea sedintei deoarece la ora 13.00 trebuia sa fie prezent la o dezbatere organizata de Pro Democratia. "Confirmasem participarea inca de acum doua saptamini, nu puteam sa lipsesc. Am fost acolo, se poate verifica", ne-a spus Ciuca. El afirma ca si colegul sau de la UDMR, care a propus suspendarea sedintei, a avut o motivatie asemanatoare: "Avea de plecat undeva".

Preluarea puterii, aminata pentru mai tirziu.

Dezinteresul deputatilor coalitiei pentru dezbaterea regulamentului pare sa aiba insa si alte motivatii. In sedinta coalitiei de miercuri seara, liderul PD Emil Boc a cerut ca modificarea regulamentului sa se realizeze pina la sfirsitul acestei sesiuni parlamentare, lucru care ar permite ca, in toamna, presedintele Camerei sa fie schimbat. Potrivit unor surse din interiorul arcului guvernamental, Marko Bela (UDMR) s-ar fi opus pe motiv ca in acest moment exista "alte prioritati", printre care si Legea minoritatilor, aminata si amendata chiar de Alianta. "Nu am spus ca nu trebuie sa modificam regulamentul, nu am spus ca nu trebuie sa schimbam presedintii celor doua Camere, dar nu aceasta este prioritatea acestei luni", a declarat ieri Marko Bela.

Acesta considera ca, in acest moment, mai importante sint asumarea raspunderii guvernului in parlament si aplicarea legilor proprietatii si inlocuirea sefilor serviciilor deconcentrate. Acest din urma subiect a fost discutat si el in CNC, iar udemeristii recunosc ca, de aceasta data, impartasesc punctul de vedere al democratilor conform caruia schimbarea conducatorilor institutiilor din teritoriu trebuie sa se faca mai repede.
In lipsa sustinerii UDMR si PC, Alianta nu are nici o sansa sa-si atinga scopul: acela de a-l schimba pe Nastase. Nu se stie insa cum vor evolua lucrurile. Unele surse din interiorul coalitiei spun ca subiectul va fi abandonat deocamdata si ca se va incerca din nou la toamna obtinerea suportului politic pentru revocarea lui Nastase. Alte surse afirma insa ca subiectul va fi repus pe tapet chiar la reuniunea CNC de saptamina viitoare la care va participa si premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Schimbarea raporturilor de forte in teritoriu.

Saptamina viitoare va fi discutat in Senat un proiect de modificare a Legii privind statutul alesilor locali. In cazul in care va fi aprobat, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene vor putea fi schimbati cu jumatate plus unu din voturile alesilor, si nu cu doua treimi, asa cum se intimpla in prezent. "Nu mi se pare firesc sa fie alesi cu majoritate simpla si sa nu poata fi inlocuiti din functii decit cu doua treimi din voturi", a declarat ieri deputatul PD Ioan Olteanu. "Numirea si schimbarea presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene va fi un act politic, nu unul administrativ, deoarece va trebui sa reflecte vointa majoritatii", a explicat acesta.

Nicolaescu: "Se depasise programul"

Tradarea PC si UDMR e bagatelizata de liberali. Purtatorul de cuvint al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, considera indreptatita atitudinea parlamentarilor UDMR si ai Partidului Conservator de a vota pentru suspendarea sedintei Comisiei pentru regulament a Camerei Deputatilor. "Era ora 13.00, se depasise programul de lucru cu o jumatate de ora si era normal sa se suspende sedinta, pentru ca parlamentarii sa poata pleca in teritoriu. Unii dintre colegii nostri au distante mari de parcurs pina in circumscriptiile lor", ne-a declarat Nicolaescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.