Codul Civil si cel Penal vor fi inaintate Senatului pana pe 15 mai, in timp ce pentru Codurile de Procedura dezbaterile au fost prelungite pana in toamna, Guvernul renuntand la posibilitatea asumarii raspunderii pe cele patru legi, a anuntat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.

"Decizia e foarte clara, continuam sa lucram in cele doua comisii la cele doua coduri substantiale, Codul Civil si cel Penal, cu intentia de a le avea finalizate intr-o forma cat mai buna pana pe 15 mai. Daca reusim sa avem aceste doua forme finalizate si daca si eu si dl Buda, presedintele comisiei pentru Codul Civil, constatam ca termenul de 15 mai e realizabil, le punem pe ordinea de zi a Senatului intr-o procedura cat mai urgenta, urmand ca pentru cele de Procedura sa lucram in cursul verii si pana in toamna sa stabilim un termen", a declarat Ponta, la finalul sedintei coalitiei de miercuri.

Guvernul nu isi mai asuma raspunderea pe coduri

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul a precizat ca in aceste conditii nu se mai poate vorbi de posibilitatea asumarii raspunderii Guvernului pe cele patru legi. "Nu s-a mai discutat deloc de asumare, atata timp cat pana pe 15 mai avem cele doua proiecte finalizate si puse pe masa Parlamentului", a declarat vicepresedintele PSD. Ponta a mai spus ca o asemenea decizie, de evitare a asumarii raspunderii pe Coduri, a fost si recomandarea comisarului european pe justitie, Jacques Barrot. "Asta a fost si cererea comisarului Barrot, care a spus ca, daca reusim sa terminam cele doua Coduri, sa le avem in Parlament in aceasta sesiune, si sa stabilim un termen rezonabil pentru cele de Procedura", a adaugat Ponta.

Ministrul a mai spus ca ar fi fost imposibil ca si celelalte coduri sa fie adoptate pana pe 15 mai si a adaugat ca renuntarea la asumare nu a fost un compromis, ci o realitate. "A fost o realitate. Atunci cand s-a stabilit data de 15 mai nu stiam cu ce ne confruntam, erau patru documente voluminoase, am primit multe amendamente de la cei care lucrasera la ele, de la Parchet, de la DNA. Este imposibil sa terminam si Codurile de Procedura pana pe 15 mai", a sustinut liderul PSD.

Victor Ponta s-a aratat multumit de activitatea celor doua comisii. El a spus ca parlamentarii juristi au tinut si vor tine cont si de acum inainte de toate amendamentele si observatiile, transmite NewsIn.

Procedura de urmat in cazul celor patru Coduri reprezinta un nou punct divergent in relatiile din cadrul coalitiei guvernamentale, dupa ce in PSD a castigat teren curentul de opinie exprimat initial doar de Victor Ponta, ministru pentru relatia cu Parlamentul, care afirmase ca dezbaterea pe Coduri trebuie sa aiba loc in cadru amplu. La finele lunii februarie, dupa ce Comisia Europeana a criticat ritmul lent al reformelor legislative in sistemul judiciar (iar codurile romanesti care dateaza din perioada comunista sunt vizate la acest capitol), precum si ineficienta combaterii coruptiei la nivel inalt, Traian Basescu a convocat coalitia si magistratii la o discutie despre pasii pe care ii mai are de facut tara noastra in acest domeniu. Mai precis, s-a stabilit in coalitie ca pana la raportul urmator, din iunie, care trebuie sa decida daca UE mai monitorizeaza Romania pentru Justitie, sa fie adoptate noile coduri si sa se dea liber din Parlament la cercetarea dosarelor de coruptie ale unor politicieni. La acea data, asadar in februarie, s-a convenit ca pana la 15 mai mai Codurile sa fie adoptate de Parlament, iar daca nu este posibila respectarea acestui termen, atunci Guvernul sa-si asume raspunderea pentru cele patru legi fundamentale pentru sistemul judiciar. Traian Basescu afirmase intr-un interviu, inainte de reuniunea coalitiei din februarie, ca Guvernul ar trebui sa-si asume raspunderea pe coduri daca nu pot fi dezbatute in Parlament pana in vara. Intre timp, mai multe voci din PSD, ca si din PNL, precum si reprezentanti ai societatii civile si ai asociatiilor profesionale au afirmat ca exista mai multe prevederi constrangatoare si controversate in proiectul Ministerului Justitiei, care trebuie corectate prin dezbateri in cadru larg, la care si societatea civila sa fie chemata. Mircea Geoana, liderul PSD, a afirmat marti ca nu trebuie respectata data de 15 mai daca societatea civila nu este multumita. Miercuri, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu se intalneste cu reprezentantii societatii civile, care s-au reunit sub titulatura "Opriti Codurile!".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.