Ordonanta de urgenta care prevede suspendarea de catre autoritatea emitenta a permiselor auto suspectate a fi obtinute fraudulos va ajunge la Camera Deputatilor prin adoptare tacita, senatorii nereusind sa intruneasca numarul de voturi necesar adoptarii sau respingerii unei legi organice.

Senatorii au dezbatut, marti, OUG 9/2009, care prevede posibilitatea de suspendare, pe o perioada definita, de catre autoritatea emitenta a permiselor auto suspectate de a fi obtinute fraudulos, dupa ce aceasta sesizeaza instanta judecatoreasca. Dupa mai mult de jumatate de ora de discutii in contradictoriu, plenul nu a reusit sa intruneasca nici numarul de voturi pentru admiterea OUG, dar nici pe cel de respingere a actului normativ organic. Astfel, ordonanta urmeaza a fi dezbatuta la Camera Deputatilor, dat fiind termenul de adoptarea tacita stabilit in ziua de miercuri, 22 aprilie, informeaza NewsIn.

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, a explicat ca ordonanta a fost elaborata in urma eliberarii pe cale frauduloasa a catorva mii de permise auto. El a aratat ca unii dintre posesorii unor astfel de carnete sunt persoane fara educatie, care nu stiu sa scrie sau sa citeasca, ei obtinandu-si permisele fara a se prezenta la examenul auto, reprezentand astfel un pericol pentru societate. Grebla a precizat faptul ca in cazul in care invinuitul este achitat de catre instanta, acesta are dreptul la despagubiri pentru durata in care a fost lipsit de permisul auto.

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a intervenit pentru a-si sustine propriul amendament, prin care "autoritatea emitenta a permisului de conducere poate solicita instantei si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, suspendare care opereaza pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti". Astfel, doar instanta sesizata cu judecarea fondului cauzei se poate pronunta asupra suspendarii permisului de conducere, nu si autoritatea emitenta. El a atras atentia ca, "la prima citire" in Comisia Juridica a Senatului amendamentul sau a fost admis, insa ulterior membrii acesteia au revenit asupra deciziei si l-au respins.

Surse parlamentare au explicat, pentru NewsIn, ca amendamentul initial depus de Frunda a starnit nemultumiri in randul social-democratilor. Din aceasta cauza, senatorii juristi au reluat votul asupra propunerii udemeristului si au decis s-o respinga.

In plen, Frunda si-a sustinut amendamentul spunand ca forma originala a legii ar putea duce la anumite "abuzuri" ale autoritatii emitente si ca doar o instanta judecatoreasca poate decide daca un permis poate fi suspendat, in caz contrar incalcandu-se prezumtia de nevinovatie a invinuitului.

In varianta actuala, suspendarea permisului se face de catre autoritatea emitenta, odata cu sesizarea instantei.

In replica, presedintele Comisiei de politica externa, senatorul PSD Titus Corlatean, a afirmat ca ordonanta nu face decat sa "confirme" dreptul al unei autoritati emitente de a suspenda un act eliberat de aceasta.

OUG va ajunge in varianta Guvernului la Camera Deputatilor, care este decizionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.