Comisia de Statut a decis sa refuze acordarea adeverintei de fost parlamentar pentru obtinerea pensiei speciale in trei cazuri deoarece respectivii au cerut acordarea anticipata a pensiei, inaintea implinirii varstei de 63 de ani.

Trei fosti parlamentari s-au adresat Comisiei de Statut al deputatilor si senatorilor deoarece cererile nu le-au fost solutionate de Secretariatul general. Este vorba de Costel Gheorghiu, deputat FSN in perioada 1990-1992 si senator PD intre 1992 si 2000, Gheorghe Serbu, senator PNL in 2004-2008 si Mihail Sireteanu (PSD), deputat intre 1996 si 2008.

Comisia a decis insa, pe 7 aprilie, sa respinga cererile celor trei. "Ei au cerut sa primeasca pensia de parlamentar anticipat, inainte sa indeplineasca varsta de 63 de ani, iar noi nu am fost de acord cu cererile lor deoarece contravin Legii 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Comisiei, senatorul Gheorghe Birlea (PD-L).

Conform prevederilor Legii 96, cei trei ar fi putut solicita pensionarea anticipata, insa legea a fost amendata prin Ordonanta de Urgenta 67/2007. Actul normativ emis de catre Executiv implementa Directiva europeana 86/378/CEE privind aplicarea egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste cerintele de varsta si de stagii de cotizare pentru pensionare. Astfel, ordonanta stabileste o singura varsta de pensionare a parlamentarilor pentru pensia de serviciu, de 63 de ani, precum si un stagiu de cotizare la bugetul asigurarilor de 30 de ani.

Ca urmare, arata NewsIn, membrii Comisiei le-au pus in vedere celor trei solicitanti ca, deocamdata, pot beneficia doar de pensia prevazuta in sistemul public de pensii, deoarece nici unul dintre cei trei nu a indeplinit varsta ceruta de lege. Mihail Sireteanu are 62 de ani, Gheorghe Serbu - 60, iar Costel Gheorghiu - 53 de ani, el beneficiind in prezent de pensie de invaliditate.

Sireteanu si Serbu au fost parlamentari si in cadrul legislaturii trecute cand a fost introdusa pensia speciala de parlamentar. In perioada 2004-2008, deputatul Mihail Sireteanu a avut o initiativa legislativa si patru luari de cuvant, in timp ce senatorul Gheorghe Serbu, care a fost a activat si ca euroobservator, a avut 12 luari de cuvant si a initiat 11 proiecte de lege, conform site-urilor celor doua Camere.

Lista persoanelor care au solicitat adeverinta pentru pensionarea in baza Legii 96/2006 privind Statutul senatorilor si deputatilor cuprinde in cazul Camerei Deputatilor 388 de nume, iar in cazul Senatului - 183, potrivit datelor oficiale obtinute de NewsIn. Pe baza acestei adeverinte, pe care o prezinta la Casa de pensii, fostii senatori si deputati isi calculeaza pensiile.

Printre fostii parlamentarii care au cerut pensionarea se numara fostul sef al statului, Ion Iliescu, care are la activ doua mandate de senator. De asemenea, pe lista figureaza Mona Musca, cu doua mandate complete si unul nefinalizat, dupa ce si-a dat, in 2007, demisia din Camera Deputatilor ca urmare a scandalului privind colaborarea sa cu fosta Securitate. Totodata, fostul senator conservator Rodica Stanoiu a solicitat pensie de parlamentar, la fel ca si Adrian Paunescu (PSD), care a ratat cel de-al patrulea mandat de senator in Hunedoara.

Comisia privind Statutul senatorilor si deputatilor nu a avansat deloc in analizarea propunerii legislative, introdusa de PDL, prin care sa se elimine privilegiile la pensionare ale parlamentarilor. Desi este in procedura de urgenta, termenul pentru depunerea raportului fiind pe 3 aprilie, actul normativ nu a intrat inca in atentia Comisiei. "Proiectul PD-L urmeaza sa intre in dezbaterea comisiei martea viitoare si speram sa avem si sprijinul colegilor de la PSD", a spus pedelistul Gheorghe Birlea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.