Institutul de Politici Publice (IPP) solicita presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa publice din oficiu, lunar, pe paginile proprii de internet, cheltuielile defalcate efectuate cu fiecare senator si deputat, lansand astfel campania "Parlamentarul tau iti ascunde ceva!".

Institutul de Politici Publice spune ca informatiile pe care Parlamentul ar urma sa le publice din proprie initiativa trebuie sa cuprinda toate cheltuielile defalcate efectuate cu fiecare parlamentar in desfasurarea activitatii atat la Bucuresti, cat si in teritoriu si in strainatate.

IPP considera ca informatiile despre cati bani publici se cheltuiesc cu parlamentarii si despre cum lucreaza senatorii si deputatii nu trebuie oferite nici preferential, nici in urma unor procese in instanta si subliniaza ca, de cinci ani, Institutul este nevoit sa actioneze in judecata Camera Deputatilor si Senatul pentru acces la informatii despre acest tip de cheltuieli.

Reprezentantii IPP sustin ca Senatul si Camera au cerut bani pentru efectuarea unor copii dupa documentele contabile pe care le-ar fi putut trimite si electronic si ca, in plus, multe dintre documentele transmise erau ilizibile sau intentionat incomplete. "Cand informatiile au fost incomplete, iar IPP a elaborat si dat publicitatii anumite rapoarte de monitorizare, unii parlamentari au actionat in instanta autorii studiilor pentru greseli si omisiuni facute chiar de functionarii din Parlament", se precizeaza in comunicatul de presa al IPP.

Insitutul considera ca publicarea acestor informatii din oficiu va constitui dovada ca liderii Parlamentului inteleg sa respecte dreptul oricarui cetatean la informatii despre banii publici.

Pe de alta parte, intr-un comunicat de presa remis miercuri agentiei de presa NewsIn, Camera Deputatilor precizeaza ca in cazul concret al IPP, in perioada 2005-2008, acesta s-a adresat Camerei cu 54 cereri de acces la informatii publice, cuprinzand 136 solicitari. Dintre acestea, in anul 2008, IPP a trimis 8 cereri cuprinzand 37 de solicitari. La 32 dintre acestea s-a raspuns favorabil, la o solicitare nu s-a raspuns intrucat activitatea asupra careia s-au cerut informatii - inventar - la data formularii cererii, adica iulie 2008, era in curs de desfasurare, fiind finalizata in decembrie 2008, in timp ce 4 solicitari au intrat sub incidenta articolului 12, referitor la exceptii, din Legea 544/2001, constituind informatii publice protejate de lege, precizeaza Camera Deputatilor.

Intrucat IPP a acuzat, intr-un raport privind transparenta institutiilor publice lansat recent, ca de la Camera Deputatilor primeste raspunsuri doar in urma unor actiuni in instanta, conducerea institutiei precizeaza ca acest lucru nu este intocmai real. "In legatura cu afirmatia din comunicatul IPP potrivit careia Camera ar fi fost obligata in urma unei actiuni in instanta sa transmita Institutului informatii legate de cheltuielile deputatilor din mandatul anterior, precizam ca in speta in cauza a fost invocata o hotarare a instantei de fond (Tribunalul Bucuresti) care nu este definitiva si irevocabila, Camera Deputatilor promovand recurs. Este cel putin curios faptul ca avocatul (al IPP, n.r.) invoca o hotarare care nu este defintiva si irevocabila, ca argument in sustinerea afirmatiilor sale", se mai spune in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.