Deputatii au adoptat, miercuri, tacit, ordonanta prin care Grupul Special de Protectie si Interventii "Acvila" trece in cadrul Jandarmeriei, dupa ce, la dezbaterile generale, liderul grupului PSD, Aura Vasile, a solicitat respingerea tuturor amendamentelor propuse de Comisia de aparare.

In acest caz, Camera Deputatilor este prima camera sesizata. Dupa ce, pe 1 aprilie, deputatii din Comisia de aparare au decis ca Grupul Special de Protectie si Interventii "Acvila" se reorganizeaza in cadrul IGPR, si nu in cadrul Jandarmeriei, asa cum prevede ordonanta 20/2009 a ministrului Dan Nica, in cadrul dezbaterilor generale deputata Aura Vasile a cerut respingerea amendamentelor comisiei si a primit votul colegilor in acest sens. Astfel, miercuri, la votul final, ordonanta a trecut in forma primita de la Guvern, prin adoptare tacita, dupa ce termenul de10 aprilie, stabilit pentru dezbaterea si adoptarea proiectului, a fost depasit, relateaza NewsIn.

Comisia de aparare a luat in discutie, pe 1 aprilie, Ordonanta privind reorganizarea Ministerului de Interne. "In esenta, prin votul membrilor Comisiei, Agentia Nationala Antidorg ramane in structura actuala, centrul de cooperare politieneasca internationala "Acvila" si inca o structura se reorganizeaza in cadrul IGPR", a explicat vicepresedintele Comisiei, Marian Saniuta.

Saniuta a explicat ca decizia deputatilor a fost influentata de audierea, cu o zi inainte, a ministrului internelor Dan Nica, propunerile de modificare a textului ordonantei venind din partea mai multor membri ai comisiei, de la PD-L si PNL. Saniuta a aratat ca niciun social-democrat nu a propus modificarea textului ordonantei, dar ca votul a reflectat opiniile personale ale membrilor Comisiei. Camera Deputatilor este, in acest caz, prima camera sesizata, urmand ca Senatul sa aprobe forma definitiva a acestui act normativ.

"Ramane in continuare pentru mine o necunoscuta daca aceasta Ordonanta de urgenta avea sau nu nevoie de avizul CSAT, sau daca acest aviz al CSAT exista sau nu la ora la care noi am luat in dezbatere aceasta ordonanta, si nu in ultimul rand ramane pentru mine o necunoscuta faptul ca legea de organizare si functionare a Jandarmeriei in ceea ce priveste atributiile brigazii de interventie nu prevedeau includerea structurii contrateroriste "Acvila" si nu permiteau acest lucru, cel putin pe forma actuala a legii", a precizat Saniuta, aratand ca Jandarmeria Romana, conform legii sale de functionare, are dreptul sa faca interventii antiteroriste doar la obiectivele pe care le are in patrimoniul sau de activitate si doar pe teritoriul national. "Nu exista elementul de extrateritorialitate, ori Politia Romana il are. La Politia Romana exista Serviciul de Interventii si Actiuni Speciale(SIAS), care poate ingloba acest detasament "Acvila" mai bine, in conditiile in care componentii acestui grup sunt politisti in acest moment si care au refuzat sa meaga la jandarmerie", a spus Marian Saniuta.

Un alt argument adus de fostul ministru de interne social-democrat pentru ramanerea "Acvila" in cadrul Inspectoratului General al Politiei, este acela ca, in Romania, orice eveniment, chiar si unul cu potential terorist, se anunta la 112, adica ajunge intai la Politie. Pe de alta parte, a inceput demilitarizarea Ministerului de Interne. "Ar fi o greseala pentru ceea ce am crezut si hotarat atunci sa remilitarizam o structura, pentru ca acest detasament se remilitarizeaza trecand la Jandarmeria Romana", a explicat Saniuta, aratand ca prin decizia luata in Comisie s-a aratat consecvent cu puntele sale de vedere de pe vremea cand era ministru."Mi-am aparat punctele de vedere pe care le-am avut in calitate de ministru al PSD, am aparat un proiect al PSD si am aparat un principiu al PSD. Nu a fost si nu am intentionat crearea unui conflict cu ministrul de interne", a spus vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.

Saniuta a tinut sa precizeze ca in Europa, 90% dintre structurile similare "Acvila" se afla in subordinea Politiei, cateva se afla in subordine ministrilor sau primilor ministri,si intr-un singur caz in subordinea Jandarmeriei, in Franta.

"Pozitia pe care am avut-o azi in cadrul Comisiei, pozitiile colegilor mei, nu s-au dorit niciun moment punctul de plecare al unui conflict cu ministrul de interne. Ceea ce credem noi, si o mare parte din colegii nostri, prin discutiile pe care le-am purtat, este ca aceasta ordonanta a fost elaborata si adoptata in graba, cum de altfel au fost si alte ordonante la acest inceput de mandat, ca schimbarile din Ministerul de Interne, mult prea dese, si aici ma refer strict la specialisti, au dus la o incoerenta a elaborarii textului ordonantei si a nerespectarii, sau necorelarii, cu legislatia adiacenta subiectelor pe care ordonanta le-a popus", a explicat Saniuta decizia din Comisia de aparare.

Intrebat daca exista vreun interes ca "Acvila" sa treaca la Jandarmerie si sa nu mai fie, ca pana la emiterea ordonantei de catre Nica, o unitate de sine statatoare, in subordinea ministrului, Saniuta a aratat ca acest proiect-"Acvila" a fost initiat de ministrul Ioan Rus in 2002-2003, dupa evenimentele teroriste de la Madrid, si a fost consolidat pe timpul mandatului pe care el insusi l-a exercitat in fruntea MAI. "Am consolidat aceasta structura in timpul mandatului meu, aceasta structura la nivelul subordonarii sale directe ministrului de interne a fost respectata de ministrul democrat Blaga, de mininstrul liberal David, la acest moment, din nou un ministru al PSD vine cu o noua propunere privind acest grup", a spus Saniuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.