Cabinetul Tariceanu va trebui sa treaca un prim test dupa ce a cerut ieri votul de incredere al parlamentarilor pentru proiectul de lege referitor la proprietate si reforma in justitie. Numai 30 de minute i-au fost necesare premierului Calin Popescu Tariceanu ca sa-si asume raspunderea guvernamentala in plenul reunit al celor doua Camere ale forului legislativ, printr-un discurs care nu a reusit sa capteze prea mult atentia deputatilor si senatorilor prezenti in sala.

Premierul a avut o misiune usoara, in conditiile in care regulamentul prevede ca, in astfel de situatii, seful executivului vine sa prezinte pachetul de legi, iar grupurile parlamentare nu au posibilitatea de a lua cuvantul. Profitand de faptul ca PSD nu avea dreptul la replica, Tariceanu a raspuns criticilor formulate in timp de reprezentantii acestui partid, incercand sa arate ca fostii guvernanti nu pot avea nici un fel de credibilitate atunci cand vorbesc despre controlul politic asupra justitiei, pentru ca atata vreme cat au avut puterea au refuzat sa faca reforma. Pesedistii vor putea totusi sa-si ia revansa cu ocazia dezbaterii motiunii de cenzura. Liderul PSD, Adrian Nastase, a anuntat ca partidul sau nu s-a lasat convins de accepatarea unor amendamente de catre guvern si il va supune pe Tariceanu testului parlamentar prin depunerea motiunii.

Deja "obositi" de dezbaterile parlamentare din cursul diminetii, cand au respins rapoartele de activitate ale radioului si televiziunii publice, senatorii si deputatii au fost nevoiti sa-i mai acorde si lui Tariceanu ceva timp pentru a-si rosti discursul despre "alegerea istorica" privind retorcedarea proprietatilor si reforma justitiei. Discursul sau s-a incheiat cu aplauzele anemice ale asistentei, multi dintre cei prezenti asteptand cu nerabdare momentul in care Adrian Nastase a declarat inchisa sedinta. Pana si liderul grupului PSD de la Camera deputatilor, Viorel Hrebenciuc, care se uita nelinistit la ceas, a tinut sa-l aplaude pe Tariceanu la sfarsitul alocutiunii sale.

Premierul nu se teme de motiune

Premierul s-a folosit de acest prilej pentru a raspunde numeroaselor critici ale pesedistilor si peremistilor, care au acuzat puterea ca vrea sa introduca controlul asupra justitiei. El a invocat o scrisoare a Comisiei Europene prin care se semnalau intarzierile din domeniul luptei impotriva coruptiei si, in special, absenta anchetelor unor cazuri de coruptie la nivel inalt. In context, Tariceanu a adaugat ca executivul nu poate face munca procurorilor, dar isi propune sa eficientizeze sistemul judiciar prin modificarea legilor justitiei.

"Este semnificativ ca cei care nu au luat masuri reale de reforma a justitiei, atunci cand erau la putere, dar au patronat generalizarea coruptiei la nivelul intregii societati, sunt acum cei mai inversunati opozanti ai acestui demers", a atacat Tariceanu pozitia pesedistilor. El a mai spus ca opozitia nu are decat sa depuna motiune de cenzura pentru ca aceasta initiativa nu ii creeaza nici un fel de emotii, fiind chiar sigur ca pesedistii nu au nici o sansa sa obtina un vot pozitiv si jucand totul pe cartea "unitatii" coalitiei guvernamentale.

"Nu va fi decat un gest politicianist prin care va transmite un mesaj clar privind opozitia fata de reforma justitiei si a proprietatii si de pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007", a mai spus Tariceanu. In acelasi timp, el le-a spus pesedistilor ca executivul a acceptat oricum 71 de amendamente, inclusiv ale opozitiei, ceea ce dovedeste ca acuzatiile PSD potrivit carora actuala putere manifesta dispret fata de parlament nu se justifica. "S-a mai spus si ca sunt foarte multe titluri, ca am modificat foarte multe legi si ca am umplut multe pagini. Reforma nu se cantareste la kilogram sau la legatura, ca la piata, ci se evalueaza prin efectele pe care le genereaza intr-o societate", a comentat seful guvernului.

Geoana il face mincinos pe Tariceanu

Pentru ca regulamentul nu le-a permis sa ia cuvantul de la tribuna parlamentului, pesedistii au tinut sa convoace o conferinta de presa imediat dupa suspendarea sedintei comune. Ei au anuntat ca nu renunta la depunerea unei motiuni de cenzura, cu toate ca o parte din amendamentele lor au fost admise de catre Palatul Victoria. Presedintele PSD, senatorul Mircea Geoana, a sustinut ca Tariceanu minte atunci cand afirma ca legile retrocedarii si justitiei au fost cerute de catre Uniunea Europeana, precizand ca, de fapt, oficialii europeni nu au solicitat decat implementarea legislatiei adoptate de catre fosta guvernare.

Liderul PSD a mai spus ca partidul sau ar fi sprijinit legile pentru care Tariceanu si-a asumat raspunderea, daca ele ar fi fost in conformitate cu standardele UE. Pesedistii pretind ca acutala putere vrea "sa ingenuncheze" justitia prin faptul ca procurorii generali si adjunctii lor vor fi desemnati la propunerea ministrului justitiei.

"E vorba despre o agenda clientelara pe care dreapta incearca sa o impuna. Ce ne asteptam s-a intamplat. Guvernul Basescu a decis sa sfideze constitutia", a comentat Geoana. Regulamentul prevede ca, in termen de trei zile de la asumarea raspunderii, opozitia poate depune motiune de cenzura, adoptarea ei ducand la caderea guvernului. in caz contrar, legile guvernului se considera aprobate si merg spre promulgare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.