Europarlamentarii Corina Cretu, Daciana Sarbu, Sebastian Bodu si Marian-Jean Marinescu ii vor inmana miercuri Papei Benedict al XVI-lea un mesaj in care se arata ca Biserica Catolica a contribuit la reusita adaptarii imigrantilor romani "la rigorile unui mediu social uneori nefamiliar".

Programul vizitei europarlamentarilor romani include, potrivit unui comunicat al Ambasadei Romanei pe langa Sfantul Scaun, participarea delegatiei europarlamentare la audienta generala de miercuri, de la Vatican, urmata de intalniri cu monseniorul Dominique Mamberti, secretar pentru raporturile cu statele (ministrul afacerilor externe al Sfantului Scaun) si cu monseniorul Agostino Marchetto, secretarul Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru Migranti si Itineranti. Delegatia va fi insotita de Ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun, domnul Marius Gabriel Lazurca, relateaza NewsIn.

La finalul audientei generale, delegatia va fi prezentata Papei Benedict al XVI-lea, cu aceasta ocazie urmand sa fie inmanat un mesaj din partea europarlamentarilor romani Suveranului Pontif. Pe agenda discutiilor la Vatican, se vor afla teme ca aprofundarea dialogului politic bilateral, problematica europeana, promovarea drepturilor omului, dezvoltarea dialogului culturilor si al religiilor, comunitatile romanesti din diaspora si ospitalitatea Bisericii de la Roma.

"Relatiile dintre Biserica Romei si Romania au o lunga si prestigioasa istorie. Popor crestin de cultura latina, romanii au vazut in Roma un izvor al propriei civilizatii si identitati nationale. Romania este astazi, din nou, o tara deplin europeana. Este un membru activ al Uniunii Europene, angajat in adancirea proceselor de refacere a unitatii continentului nostru. Romanii si-au regasit reflexul libertatii de a circula si de a-si investi energiile creative in intreaga Europa, departe uneori de tara. Intotdeauna totusi, romanii au dus cu ei ceea ce in tara au avut mai scump, inainte de toate credinta", se arata in mesajul care va fi transmis Papei de europarlamentarii romani.

"Exista astazi in Europa sute de comunitati religioase romanesti, centre prin care romanii isi exprima propria identitate si prin care isi manifesta fidelitatea fata de tarile gazda. Ne amintim cu recunostinta faptul ca majoritatea parohiilor noastre din diaspora exista datorita generozitatii si ospitalitatii Bisericii Catolice. Suntem constienti ca, prin sustinerea data credinciosilor romani din diaspora, Biserica Romei a contribuit esential la reusita adaptarii expatriatilor nostri la rigorile unui mediu social uneori nefamiliar", continua mesajul.

Potrivit Ambasadei Romaniei de la Vatican, relatia bilaterala Romania - Sfantul Scaun s-a dezvoltat consistent in ultimii ani, datorita contactelor politico-diplomatice intense: primirea in audienta a presedintelui Traian Basescu de Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia vizitei oficiale la Sfantul Scaun (6 septembrie 2008), primirea in audienta privata a primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu de Papa Benedict al XVI-lea (7 noiembrie 2007), vizita la Vatican a ministrului afacerilor externe Lazar Comanescu (9 iunie 2008), intalniri ale unor consilieri si secretari de stat romani cu inalti reprezentanti pontificali si prezenta unora dintre acestia in Romania, unde au avut si intrevederi la nivel de sef al statului.

"De-a lungul timpului, inalti reprezentanti ai Vaticanului au exprimat public pozitii in favoarea comunitatilor romanesti, a dreptului la libera circulatie si la respectarea demnitatii fiecarei persoane umane", se mai arata in comunicatul ambasadei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.