Presedintele PD-L Emil Boc afirma, intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, ca partidul sau nu sustine ideea deputatului Silviu Prigoana, care a spus ca ar trebui analizata oportunitatea desfiintarii Departamenului National Anticoruptie.

"Partidul Democrat Liberal respinge ferm ideea deputatului Silviu Prigoana privind desfiintarea Departamentului National Anticoruptie", se arata in comunicatul semnat de premierul Boc. Dimpotriva, PD-L sprijina consolidarea DNA ca institutie a statului de drept, sustine liderul acestui partid.

In ceea ce-l priveste pe Prigoana, Boc spune ca ideea desfiintarii DNA este una personala, care nu reflecta opinia partidului fata de functionarea Departamentului. "Deputatul Silviu Prigoana a exprimat o parere personala care nu are nicio legatura cu politica Partidului Democrat Liberal", se mai arata in comunicatul lui Boc.

Deputatul PD-L Silviu Prigoana considera ca ar trebui cercetata oportunitatea desfiintarii Departamentului National Anticoruptie, dar ca personal nu va initia un astfel de proiect , ci doar il va sustine daca il va lansa vreun alt politician.

"A fost o discutie informala intre cativa deputati PD-L si cativa de la PSD in care am pus si eu o intrebare: care este, de fapt, rolul DNA? Nu vad de ce sa avem doua parchete dinsticte. O unitate de masura pentru o parte a cetatenilor si o alta pentru restul nu cred ca este in regula", a declarat Prigoana, joi, pentru NewsIn.

Pedelistul a afirmat ca, in opinia sa, nici existenta parchetelor militare nu se justifica din moment ce un dosar ajunge tot in fata unui judecator al statului roman."Cred ca ar trebui facut un grup de lucru in care sa vedem in cate tari mai avem institutii similare, iar daca noi suntem singurii, ar trebui sa facem niste schimbari", a spus Prigoana.

El a precizat ca nu isi va asuma sarcina elaborarii unui proiect de lege in acest sens, deoarece nu este de formatie juridica, dar a apreciat ca desfiintarea DNA ar trebui luata in calcul.

In schimb, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda (PD-L), a spus ca nu s-a discutat, dupa stiinta lui, un asemenea proiect. "Nu stiu sa se fi discutat asa ceva si nici nu cred ca este oportun", a spus Buda. Aceeasi pozitie au exprimat-o mai multi deputati atat de la PD-L, cat si de la PSD. "Nu am auzit de discutii in genul asta in interiorul grupului PSD si nici cu cei de la PD-L. O asemenea decizie nu poate fi luata la taclale pe holurile Parlamentului. Si de cand, ma rog, a devenit domnul Prigoana un mare jurist, specialist in drept penal?", a spus un pesedist.
Deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Comisiei juridice a Camerei, a spus ca subiectul desfiintarii DNA este "o chestiune neserioasa". "Ne place sau nu, DNA este necesar. Eu nu apreciez modul in care acesta lucreaza, dar asta e cu totul altceva decat desfiintarea. Ce-i drept, este necesara imbunatatirea activitatii sale", a spus Iordache.

Acesta a aratat ca desfiintarea DNA ar produce reactii defavorabile pe plan extern. "Am da semnalul afara ca vrem sa-i aparam pe corupti sau, cel putin, ca avem o problema cu coruptia", a mai spus Iordache.
Deputatul conservator Sergiu Andon a spus ca, la un moment dat, a fost vehiculata varianta comasarii DNA cu DIICOT. "Exista o idee mai veche, nu stiu daca acum mai este de actualitate, si anume comasarea celor doua pentru ca au atributii foarte impletite. Am stat de vorba cu un expert german care a observat acest lucru", a declarat Andon.

El s-a pronuntat in favoarea acestei solutii care ar creste eficienta si operativitatea activitatii de ancheta si urmarire penala, dar a precizat ca acum nu este momentul potrivit. "Solutia ar putea fi, candva, foarte buna. Acum nu este cel mai indicat moment pentru ca DNA a inceput sa miste, are unele performante. Sa vedem cum va evolua", a conchis deputatul PC.

Directia Nationala Anticoruptie, fostul Parchet National Anticoruptie, a fost infiintata in 2002, ca institutie specializata in combaterea infractiunilor de coruptie. Activitatea DNA a fost apreciata constant in rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene incepand cu anul 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.