Potrivit tratatului, clauza de salvgardare poate fi folosita in cazul in care Guvernul nu va dezvolta strategia si planul de actiune privind reforma sistemului judiciar

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a avertizat ieri ca orice abatere de la reforma justitiei poate duce la activarea clauzei de salvgardare. De altfel, acest lucru este scris negru pe alb in Tratatul de aderare a Romaniei la UE.

Potrivit tratatului, clauza de salvgardare poate fi folosita in cazul in care Guvernul nu va dezvolta strategia si planul de actiune privind reforma sistemului judiciar. Acestea au fost elaborate la inceputul lunii mai si presupun modificarea legilor privind organizarea judiciara, statutul magistratilor si Consiliul Superior al Magistraturii. Adica, exact legile supuse acum asumarii raspunderii.

"Toate prevederile din legile privind reforma justitiei sint constitutionale. O decizie contrara a Curtii Constitutionale nu ar arata decit ca aceasta nu este independenta. O astfel de decizie ne-ar impiedica sa facem reforma, iar orice semnal ca ne abatem de la reforma va fi sanctionat inclusiv cu posibilitatea activarii clauzei de salvgardare", a precizat Monica Macovei. Ea a raspuns astfel la intrebarea daca se va activa clauza de salvgardare in cazul in care legile justitiei vor fi declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala, pe care PSD vrea sa o sesizeze.

Geoana: Obligatia este implementarea legilor deja existente

Presedintele PSD, Mircea Geoana, exclude insa posibilitatea activarii clauzei de salvgardare in cazul in care pachetul de legi privind proprietatea si reforma in justitie nu va trece de Curtea Constitutionala. El ne-a declarat ieri ca obligatia Romaniei este de a implementa legislatia deja existenta in domeniul justitiei, in caz contrar existind pericolul activarii clauzei. "Problema nu este nicidecum modicicarea legislatiei, ci implementarea prevederilor deja existente", a spus Geoana.

Atac la Macovei

Apropierea datei la care guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul de legi privind proprietatea si reforma justitiei a determinat PSD sa-si radicalizeze discursul. Ieri, senatorul Nicolae Serban a atacat-o in termeni extrem de duri pe Monica Macovei, reprosindu-i ca vrea sa subordoneze Justitia puterii politice. "E vorba de o ambitie personala, pe care mi-e greu sa o cataloghez, a doamnei Macovei, cunoscuta drept un procuror ceausist si nevoita sa plece din Procuratura, in 1997, din cauza de incompetenta. Se stie faptul ca la acea data doamna Macovei avea in sertar dosare ce nu fusesera lucrate de mai bine de un an de zile", a spus Serban. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, i-a trimis lui Franco Frattini, comisarul UE pe probleme de justitie, o scrisoare in care contesta modificarile pe care guvernul vrea sa le aduca actualei legislatii din domeniul justitiei, prin asumarea raspunderii in Parlament.

Se cer cazuri mari de coruptie

Ministrul integrarii europene, Ene Dinga , a declarat vineri ca Uniunea Europeana cere "implementarea unei strategii de lupta impotriva coruptiei prin exemple convingatoare de cazuri de mare coruptie". El a precizat in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio Mix, ca avertismentele Comisiei trebuie rezolvate pina la data de 25 octombrie, cind va fi elaborat Raportul de Monitorizare asupra Romaniei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.