Romania saluta aderarea oficiala a Croatiei si Albaniei la NATO si considera ca aceasta extindere decisa la summitul de la Bucuresti va consolida scuritatea si stabilitatea intregului spatiu euro-atlantic si, in mod special, a Balcanilor de Vest

Romania saluta depunerea de catre Albania si Croatia, la 1 aprilie 2009, a instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO, la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul Tratatului de la Washington.
Albania si Croatia au devenit astfel, parte la Tratatul Atlanticului de Nord si vor participa, in calitate de membri cu drepturi depline ai NATO, la summitul care va avea loc la Strasbourg si Kehl, la 3 si 4 aprilie 2009, informeaza NewsIn.

Pentru Romania, runda de extindere cu Albania si Croatia are o semnificatie speciala, avand in vedere faptul ca decizia de adresare a invitatiilor de aderare la Alianta catre aceste doua state a fost luata in cadrul summitului NATO de la Bucuresti, din aprilie 2008.

Admiterea Albaniei si Croatiei ca membri cu drepturi depline ai Aliantei Nord-Atlantice va consolida securitatea si stabilitatea intregului spatiu euro-atlantic si, in mod special, in Balcanii de Vest.
Aceasta este a cincea extindere din istoria NATO si a treia de la incheierea Razboiului Rece, dupa cele din 1999 si 2004, cand noua state din fostul bloc sovietic, precum si o fosta republica iugoslava, Slovenia, s-au alaturat Aliantei militare occidentale.

Daca aderarea Albaniei nu a pus probleme, in schimb cea a Croatiei a fost in pericol pana in ultima clipa, din cauza unei amenintari cu veto din pareta Sloveniei, pe tema unui diferend teritorial intre cele doua tari. Insa, in cele din urma, Slovenia a depus luni la Departamentul de Stat american documentele ce au permis ratificarea aderarii Croatiei.

Croatia si Albania participa deja la operatiunile fortei internationale sub comandament NATO din Afganistan, unde au desfasurat 530, respectiv 142 militari.

Un alt stat din Balcani, Macedonia, ar fi trebuit sa se alature celor doua, dar, din cauza opozitiei Greciei, aceasta tara nu a fost invitata sa adere la summitul de la Bucuresti, asa cum se preconiza. Grecia blocheaza recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, considerand ca acesta apartine strict patrimoniului sau istoric. Negocierile care se desfasoara de cativa ani sub egida ONU nu au dus pana in prezent la niciun rezultat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.