Comisia Europeana atrage atentia Bucurestilor asupra a sapte puncte nevralgice. Restantele Romaniei: impozitarea, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizitiile publice, lupta impotriva coruptiei, mediul si concurenta.

Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare de avertizare privind sapte domenii ale procesului de aderare la UE, in care CE considera ca tara noastra are anumite ramaneri in urma, ce trebuie recuperate inainte de publicarea Raportului de tara, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare. Eforturile depuse de Romania in vederea aderarii la UE sunt insuficiente, Comisia Europeana atrangand atentia autoritatilor romane asupra a sapte domenii problematice in cadrul unei scrisori de avertizare, transmite Mediafax.

Comisia Europeana a nominalizat impozitarea, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizitiile publice, aspectele juridice legate de lupta impotriva coruptiei, mediul si concurenta drept domenii restante in cadrul procesului de indeplinire a angajamentelor asumate de Romania in vederea aderarii la spatiul european, a declarat, ieri, ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga. Documentul reprezinta "un mecanism uzual, de rutina la nivelul Comisiei Europene, un mecanism pur tehnic," care asigura o colaborare intre institutiile europene si Guvernul statului in curs de aderare, astfel incat sa se evite activarea clauzei de salvgardare, a precizat ministrul Dinga.

Oficialul roman a subliniat caracterul tehnic al scrisorii de avertizare, precizand ca domeniile mentionate in documentul Comisiei Europeane au constituit obiectul unei evaluari a Ministerului de Integrare Europeana inca dinainte de primirea acestuia. Aspectele sesizate de scrisoarea de avertizare nu vor fi rezolvate pana la prezentarea Raportului de tara al Comisiei Europene pentru Romania, a mai adaugat ministrul Dinga, precizand ca exista riscul ca raportul sa recomande amanarea cu un an a aderarii Romaniei la UE. "Avertizarea timpurie" a Romaniei in privinta "carentelor" procesului de implementare a reformelor necesare in vederea aderarii la UE a fost anuntata inca de la inceputul lunii iuniei de catre comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.

Afirmatiile consemnate in ultima perioada legate de integrarea europeana a Romaniei pot fi influentate si de o insuficienta cunoastere a realitatilor din tara si a progreselor inregistrate in procesul de aderare la Uniunea Europeana, considera premierul Calin Popescu Tariceanu. El a evitat sa raspunda unei intrebari a presei privind declaratiile cancelarului austriac Wolfgang Schussel fata de aderarea Romaniei la UE, precizand ca nu doreste sa comenteze critic aceste afirmatii, dar ca va avea, probabil, ocazia sa discute cu Schussel la reuniunea de vara a Consiliului European, de saptamana vitoare.

"Cred ca exista, probabil, in aceasta perioada si afirmatii care se fac, bazate pe o insuficienta cunoastere a realitatilor din Romania si a progreselor inregistrate in procesul de aderare", a spus Tariceanu. Cancelarul austriac Wolfgang Schuessel a apreciat, miercuri, intr-o dezbatere pe teme europene organizata in Legislativul de la Viena, ca aderarea Romaniei si Bulgariei va fi amanata cu un an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.