Europarlamentarul Victor Bostinaru (PSD) vorbeste, intr-un interviu acordat in exclusivitate 9AM, despre "culisele" Parlamentului European, fatadele activitatii de europarlamentar si importanta deciziilor luate de forul legislativ european.
  • 9AM: Domnule eurodeputat, mai sunt doua luni si jumatate pana la alegerile europarlamentare din 7 iunie, cu ce ganduri porniti in campania electorala?
  • Victor Bostinaru: In viitorul mandat mi-am propus continuarea proiectelor si indeplinirea obiectivelor pe care mi le-am asumat in cei doi ani in care am fost membru al Parlamentului European. In aceasta ultima perspectiva imi permit sa apreciez activitatea mea ca fiind una de foarte mare importanta pentru cei care m-au ales sa-i reprezint in forul european. Desigur, aprecierea este sustinuta atat de colegii mei din Grupul Socialist, membrii ai Parlamentului European, cat si de realizarile din cadrul Comisiilor de lucru. Pentru ca un bilant si un plan pentru viitorul mandat se pliaza in foarte masura pe domeniile in care am decis sa particip si sa ma implic activ. Astfel, in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European mi-am propus sa continui contributia la definirea noii politici de coeziune, stimularea reformei administrative si regionale din Romania, consolidarea dialogului institutional dintre actorii implicati in accesarea fondurilor europene in Romania si implicit, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.In Comisia de Petitii, agenda mea de lucru vizeaza reducerea perioadei de timp dintre momentul depunerii petitiei la Parlamentul European si cel in care petentii primesc un raspuns din partea Comisiei Europene, obiectiv pentru care am depus amendamente care au si fost adoptate in plen. Un alt obiectiv consta in imbunatatirea cooperarii dintre Comisia de Petitii a Parlamentului European si autoritatile nationale din statele membre si nu in ultimul rand, promovarea in continuare a dreptului de petitie catre Parlamentul European al cetatenilor europeni. In cadrul Delegatiei pentru relatiile cu tarile din Sud-Estul Europei, rezultatele foarte bune pe care le-am obtinut in relatia cu autoritatile nationale din aceste tari justifica o consolidare a pozitiei mele in cadrul Delegatiei, prin accederea la o functie in conducerea acesteia sau o functie de raportor pentru una din tarile de regiune.

  • 9AM: Obiective ambitioase pe care speram sa le indepliniti. Care este insa cea mai mare realizare a europarlamentarului Victor Bostinaru?
  • Victor Bostinaru: Fara niciun dubiu, actiunea impotriva taxei auto si sustinerea pe care am oferit-o celor peste 100.000 de cetateni romani care au semnat petitia inaintata catre Comisia din care fac parte constituie una dintre cele mai mari realizari din mandatul meu. Dincolo de numarul impresionant al romanilor afectati de formula ilegala a taxei, este esential faptul ca in tot acest demers am incetat sa fim simpli spectatori. Am fost si suntem, odata cu decizia returnarii birului luat abuziv, martorii unei victorii a valorilor europene si a drepturilor impotriva unui guvern incapatanat care a impus legi anti-europene. A fost o lupta tensionata si epuizanta pentru romani dar eforturile societatii civile romanesti, ale Parlamentului European si ale Comisiei Europene au fost recompensate. Incalcarea legislatiei europene era clara, dar Guvernul roman a continuat, neluand in considerare acest lucru. Precedentul pe care cetatenii romani l-au impus serveste ca avertisment pentru toate guvernele viitoare din Romania.

  • 9AM: Activitatea de la Parlamentul European ramane o necunoscuta pentru multi romani. Avand in vedere ca ati fost si deputat de Dambovita in Parlamentul Romaniei, ce ne puteti spune despre diferentele dintre activitatea unui parlamentar si cea a unui eurodeputat?
  • Victor Bostinaru: Activitatea europarlamentarilor romani se rasfrange asupra tuturor cetatenilor Uniunii Europene. Reglementarile, rapoartele, documentele adoptate de catre Parlamentul European se aplica in egala masura cetatenilor francezi, germani si romani. Arealul extins pe care activitatea europarlamentarilor il prespupune nu minimizeaza gradul in care toate deciziile adoptate in Parlamentul European influenteaza viata cetatenilor romani. Fie ca ne uitam la legile din Romania care au la baza legislatie comunitara armonizata sau reducerea taxei auto, reducerea tarifelor de roaming, dreptul la munca si tratament egal pe teritoriul Uniunii Europene sau recunoasterea diplomelor de studiu din Romania, activitatea unui eurodeputat are rezultate concrete si in niciun caz nu tine de notiuni abstracte. In ceea ce ma priveste, trebuie doar sa ne uitam la importanta fondurilor europene, un principal motor al dezvoltarii si recuperarii decalajelor, astfel incat sa ne dam seama ca un europarlamentar detine o responsabilitate ce transcende interesele natiunii din care face parte, insa de care nu poate sa nu tina cont.

  • 9AM: Ramanand la relatia dintre Parlamentul European si cetatenii europeni, intrucat dumneavoastra faceti parte din Comisia pentru Petitii a PE, pe ce se axeaza cele mai multe plangeri si solicitari ale romanilor? ...Stim ca romanii sunt printre europenii care trimit cele mai multe petitii la Parlament.
  • Victor Bostinaru: Desi romanii nu sunt pe primul loc in actul petitionarii catre Parlamentul European, reprezentand doar 10% din totalul de 1506 de petitii primite in anul 2007, numarul in continua crestere semnaleaza faptul ca cei care adreseaza petitii esueaza in rezolvarea problemelor lor in tara. Mai mult decat atat, doar 40% din petitii sunt declarate admisibile si analizate in contencios. Acesta este si unul din motivele pentru care Comisia de Petitii a Parlamentului European a efectuat prima vizita in Romania, ca urmare a demersurilor mele, in luna iunie a anului 2008. Vizita a avut drept scop intelegerea problemelor si dificultatilor scoase in evidenta de petitiile cetatenilor romani si stabilirea unor noi canale de comunicare si cooperare cu autoritatile romane. Privind petitia catre Parlamentul European ca un efect al aplicarii deficitare a legislatiei europene sau nationale in Romania, cele mai multe contestari privesc restituirea proprietatilor, taxa auto, petitiile referitoare la Rosia Montana sau cele privind poluarea mediului.

  • 9AM: Ce masuri credeti ca ar trebui sa ia statele Uniunii Europene pentru a-si feri cetatenii de efectele crizei economice si pentru a diminua riscul izbucnirii unor lupte de strada?
  • Victor Bostinaru: Este de la sine inteles faptul ca ipoteza „ce vom face daca Romania se confrunta cu criza financiara?” trebuie abandonata si toate eforturile trebuie sa mearga catre masuri de combatere a crizei si ameliorare a contextului actual dificil. In spiritul declaratiilor liderilor Grupului Socialist care subliniaza inca o data faptul ca actuala criza are consecinte economice si sociale negative in multe din noile statele membre, cauzand un risc substantial de reducere a cresterii economice si a stabilitatii, precum si de crestere a saraciei, trebuie sa implementam raspunsul la criza pornind de la o abordare coordonata si la nivelul intregii Uniuni Europene. Este momentul oportun pentru solidaritatea si responsabilitate europeana, fie ca vorbim de stimularea investitiilor in infrastructura, crearea unor noi locuri de munca, stimularea cererii interne sau pachete financiare de solidaritate pentru tarile din afara zonei euro pentru depasirea lipsei creditelor si consolidarea monedelor nationale.

  • 9AM: La ora actuala sunteti la finalul efectuarii unui studiu empiric privind capacitatea de absorbtie a fondurilor europene de catre comunitatile mici si mijlocii, ce ne puteti spune despre acesta, cat si despre modul cum a decurs cercetarea si nivelul de interes al primariilor fata de acest subiect?
  • Victor Bostinaru: Studiul a depasit si cele mai optimiste asteptari in ceea ce priveste rata de raspunsuri din partea actorilor locali implicati in procesul de accesare a fondurilor europene. Privit cu entuziasm de marea majoritate a celor care ne-au raspuns, studiul intitulat „Cartea alba a capacitatii administrative – Absorbtia fondurilor europene de catre comunitatile mici si mijlocii chestionarului” aduce impreuna experienta a peste 800 de primarii din Romania, reprezentand la nivel local peste 7 milioane de locuitori. Rezultatele acestui studiu, care vor fi facute publice la inceputul lunii aprilie, reflecta realitatea absorbtiei fondurilor in Romania, fiind reprezentativ la nivel national. Reprezentativitatea se datoreaza in primul metodologiei stricte aplicate si in al doilea rand numarului ridicat de primarii care au oferit un raspuns cu ajutorul chestionarului. În mod evident, situatia pe care alesii locali o evidentiaza trage un semnal de alarma mai ales in contextul economic actual, insa ceea ce este cel mai important consta in vointa de a schimba situatia actuala. Studiul va evidentia nevoia unei politici nationale si a unei strategii de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, coroborata cu un sistem de pregatire periodica si implicit de evaluare a persoanelor implicate in acest proces. Totodata, nu trebuie ignorat nici sprijinul guvernamental pentru finantarea si co-finantarea proiectelor aprobate, masura considerata necesara de marea majoritate a primarilor.

  • 9AM: O ultima intrebare…Stim ca momentan Romania a pierdut mult la capitolul "imagine" din cauza evenimentelor din Italia, ce fac (concret) europarlamentarii romani pentru a opri acest curent "anti-romani" in Europa? Cat de mult "cantareste" vocea unui europarlamentar intr-o astfel de situatie delicata?
  • Victor Bostinaru: Vocea unui europarlamentar cantareste mult daca este dublata de argumente si propuneri concrete. Delegatia social democrata romana in Parlamentul European a adus pe agenda Parlamentului European caracterul discriminatoriu al masurilor si al discursului politic adoptat atat in Italia cat si in alte tari. Totodata, am promovat si cultivat in Parlamentul European adevaratul caracter al romanilor si lucrurile cele mai de pret care apartin Romaniei. Amintesc doar de prima expozitie de fotografii din Delta Dunarii care a avut loc la Parlamentul European, in luna decembrie a anului 2008, eveniment care s-a bucurat de o participare la nivel inalt si implicit, de un succes rasunator. In aceeasi idee, la inceputul lunii aprilie va avea loc, in Delta Dunarii, prima misiune de lucru comuna a Comisiilor de Dezvoltare Regionala si de Mediu din Parlamentul European. Acest demers doreste sa puna bazele crearii unui grup de lucru avand ca obiectiv elaborarea si aplicarea, sub supravegherea Comisarului european pentru mediu, a unei strategii privind Dunarea axata atat pe dezvoltare cat si pe protectia mediului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.