Trei organizatii neguvernamentale au lansat Cazierul Guvernarii, un instrument de monitorizare a membrilor Guvernului in functie de mai multe criterii: avere, colaborare cu fosta securitate, coruptie si conflicte de interese.

Presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a spus ca, din 112 de membri ai actualului Guvern, incluzandu-i cei doi fosti ministri de Interne, Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, 46 indeplinesc cel putin unul dintre cele patru criterii. "Asta inseamna o proportie de aproximativ 40%. Daca ar fi o firma, am putea spune, in acest moment, ca pachetul majoritar de actiuni la guvernare este detinut de persoane dubioase", a afirmat Toma, potrivit NewsIn.

Cel mai "bogat Minister si la propriu si la figurat", spune Mircea Toma, este cel al Transporturilor, aici regasindu-se si unul dintre "patatii" cu cele mai impresionante averi - secretarul de stat Anton Marin, din a carui declaratie de avere rezulta ca ar detine aproximativ 2 milioane de metri patrati de teren. La polul opus, se afla Ministerul Tineretului si Sportului, reprezentantii ONG-urilor ne avand informatii care sa-i determine sa ii incadreze la categoria "patati".

Premierul, Emil Boc, este si el prezent in Cazierul Guvernarii, din cauza numirilor pe care le-a facut la Guvern, referirile fiind la angajarea unei nepoate si a soferului pe posturi in structura guvernamentala.

Theodor Paleologu, ministrul Culturii, apare in Cazierul Guvernarii pentru ca "a contrasemnat o Hotarire de Guvern care stabileste transferul unor obiecte de cult de la Muzeul National de Arta al Romaniei catre Administratia Prezidentiala", hotarare care "nu indeplineste toate conditiile, pentru ca nu a avut avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si nici pe cel al Directiei Muzee si Arte Vizuale". Tot in rubrica ministrului, se explica faptul ca acest transfer de obiecte de cult a avut loc in conditiile i care presedintele Traian Basescu inagureaza, in 2009, biserica din curtea Palatului Cotroceni.

Codru Vrabie, reprezentantul societatii civile in Consiliul National de Integritate, a explicat utilitatea acestui instrument pentru institutii precum Agentia Nationala de Integritate precum si Directia Nationala Anti-Coruptie, spunand ca ANI, in anul 2008, intr-o mare proportie, s-a autosesizat din presa.

Presedintele Transperancy International Romania, Victor Alistar a subliniat faptul ca acest instrument nu este indeajuns pentru a schimba viziunea populatiei asupra alesilor. "Daca ne oprim doar la varianta rusinica, cred ca nu rezolvam nimc decat sa crestem notorietatea, sa avem baroni locali inscaunati prin vot uninominal, sa avem europarlamentari independenti, si asa mai departe tocmai pentru ca se creste notorietatea si publicul nu este indeajuns de educat pentru a face diferenta dintre notorietate si credibilitate. Atunci cred ca cel mai important lucru este daca putem sa folosim acest cazier al Guvernarii nu numai pentru profilul faptuitorului, dar si pentru profilul faptelor, si daca am putea sa incercam sa traducem in cifre costul faptelor, cred ca putem sa vedem mult mai bine, din proasta gestiune si proasta administrare, cat ne costa", a declarat Victor Alistar.

Selectia materialelor care vor completa rubricile destinate fiecarui membru al Guvernului va fi facuta de cele trei ONG-uri participante la proiect - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Proiectul "Cazierul Guvernarii" nu are nicio legatura cu monitorizarile facute, din 2000 si pana in prezent, de Coalitia pentru o Guvernare Curata, lansata la initiativa Societatii Academice din Romania. SAR urmeaza sa lanseze un nou raport cu ocazia alegerilor europarlamentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.