Guvernul are in vedere modificarea cadrului legal de organizare si functionare a DLAF, astfel incat independenta operationala a sefului DLAF sa fie garantata in mod efectiv, nu doar enuntata la nivel general, au declarat pentru NewsIn oficialii institutiei.

selectie a personalului DLAF se vor face in urma consultarii cu Comisia Europeana", se arata in raspunsul remis NewsIn.

Oficialii DLAF precizeaza ca "pana in prezent, nu s-a pus problema semnarii angajamentului de loialitate de catre niciun angajat al Departamentului si nici a acordarii votului de incredere din partea prim-ministrului. In prezent, angajatii Departamentului pentru Lupta Antifrauda se afla in proces de evaluare". In ceea ce priveste numarul de angajati, conducerea institutiei spune ca, in urma Protocolului semnat intre fosta Cancelarie Primului-Ministru si Secretariatul General al Guvernului, au fost preluati toti angajatii Departamentului, pe cele 50 de posturi existente.

Reprezentantii institutiei nu au dorit sa comenteze pozitia exprimata de organizatia Transparency International Romania (TI) in luna februarie, cand Executivul a modificat cadrul legal de organizare si functionare a DLAF. TI acuza, la acea vreme, ca Departamentul pentru Lupta Antifrauda nu mai este un departament independent deoarece OUG 3/2009 abroga dispozitiile potrivit carora seful DLAF „nu va solicita si nici nu va primi instructiuni de la nicio autoritate, institutie sau persoana in realizarea atributiilor sale operationale, precum si prevederile cu privire la necesitatea aprobarii actelor de control de catre seful Departamentului".

Guvernul a adoptat, in 11 februarie, o Ordonanta de Urgenta potrivit careia Departamentul pentru Lupta Antifrauda trece din structura Cancelariei Primului-Ministru in cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Potrivit OUG, DLAF functioneaza ca structura fara personalitate juridica, in subordinea premierului si sub coordonarea vicepremierului, finantata prin bugetul SGG, iar personalul DLAF "este incadrat numai pe baza increderii acordate de prim-ministru, cu avizul viceprim-ministrului si cu conditia semnarii unui angajament de loialitate".

Modificarea adusa a starnit reactii critice atat din partea opozitiei cat si din partea societatii civile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.