Reprezentantii opozitiei au acuzat PSD si PDL ca transforma statul intr-o "republica bananiera", dupa ce acestia si-au anuntat intentia de a programa discutarea motiunii simple a PNL pe tema educatiei luni, la ora 20.00, dupa sesiunea de interpelari.

Democrat-liberalii si pesedistii din Biroul Permanent au decis, spre indignarea liberalilor, sa programeze dezbaterea motiunii abia dupa sesiunea de intrebari si interpelari la adresa Guvernului, sustinand ca prezenta parlamentarilor la ore tarzii in plen este ocazia potrivita pentru a demonstra ca "se munceste destul" la Camera Deputatilor, transmite NewsIn.

"Eu va propun ca motiunea sa fie dezbatuta luni, dupa incheierea sedintei in plen a Camerei Deputatilor in care dezbatem proiectele inscrise pe ordinea de zi, deci as putea sa spun undeva la ora 20.00? Luni, la ora 20.00 - este propunerea mea" a anuntat viceliderul deputatilor PSD, Aura Vasile.

Liberalul Eugen Nicolaescu a protestat imediat, catalogand propunerea drept o sfidare si bataie de joc la adresa PNL. "Si daca va spun ca nu sunt de acord este important? Chiar ne batem joc de motiune. Sigur, eu inteleg ca PSD doreste sa nu se discute motiunea in prezenta nimanui. Inteleg asta, nici o problema. Dar, chiar s-o pui la ora 20.00, mi se pare sfidator si pana la urma o bataie de joc fata de munca unor oameni care au facut aceasta motiune si care sunt colegii nostri. Sunt 58 de deputati care au muncit la aceasta motiune. Chiar sa-i tratam cu atata lipsa de respect!" si-a exprimat indignarea deputatul PNL.

Liderul udemeristilor, Marton Arpad, s-a raliat pozitiei PNL, acuzand reprezentantii coalitiei ca fac de ras Parlamentul si transforma statul intr-o "republica bananiera". "Va rog eu inca o data foarte frumos. Stiu ca sunteti foarte puternici, sunteti 70%, dar nu desfiintati Parlamentul Romaniei, nu desfiintati institutiile Parlamentului, nu faceti de ras institutiile Parlamentului, nu ne duceti intr-o republica dictatoriala, bananiera, de undeva din lumea a patra. Va rog eu inca o data frumos. Cat de cat, o decenta macar sa aveti fata de procedurile parlamentare" s-a rugat Marton de conducerea Camerei.

In replica, presedintele Camerei, Roberta Anastase, i-a amintit deputatului UDMR ca opozitia este luata in serios si a dat drept exemplu dezbaterea "consistenta", cu prezenta premierului Emil Boc in Parlament, pe o tema solicitata de PNL. "Cred ca este destul de nefericit, mi-as permite sa spun eu, mesajul ca se ignora grupurile de opozitie. Nici pe departe!", a raspuns democrat-liberala.

A urmat incercarea liberalului Bogdan Olteanu de a-i convinge pe reprezentantii coalitiei sa schimbe ora: "Cred ca este o chestiune totusi elementara de respect fata de plenul Camerei Deputatilor ca ora sa fie, daca nu 16.00, atunci macar 18.00. Stim foarte bine ca procedura de primire de raspunsuri la interpelari adresate membrilor Guvernului presupune participarea in sala a unui numar de 5 pana la 10 parlamentari. Nu cred ca are o logica politica si nici foarte mult respect fata de plenul Parlamentului ca intre 18.00 si 19.30 sa tinem in sala zece parlamentari care primesc raspunsuri si la ora 20.00 sa readucem in sala plenul Camerei Deputatilor pentru o dezbatere importanta pe o tema importanta".

Drept raspuns, social-democrata Aura Vasile a apreciat ca dezbaterea tarzie asupra motiunii este o buna ocazie de a schimba atitudinea de ignoranta a parlamentarilor in privinta sesiunii de intrebari si interpelari. "Avem timp suficient sa putem sa dezbatem fara sa ne grabim. Raspundem, daca vreti, si solicitarilor care spun ca nu muncim destul in Camera. Ne vom face tot programul, vom ramane in sala si pentru intrebari si interpelari si poate, cu ocazia aceasta, vom schimba si atitudinea fata de aceasta obligatie sau aceasta activitate din Regulamentul Camerei Deputatilor", a punctat Vasile.

In continuare, parlamentarii au dezbatut importanta sesiunii de intrebari si interpelari, care se desfasoara de cele mai multe ori cu sala aproape goala. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a sustinut ca dezbaterea motiunii la ora tarzie ar putea avea drept consecinta o prezenta mai ridicata a alesilor la interpelari. "Aceste intrebari si interpelari, daca le privim ca simple actiuni care se noteaza in caietul parlamentarului, nu mai are sens sa le mai facem. Foarte bine daca in Parlament se gasesc cat mai multi parlamentari. Cred ca anumite intrebari si interpelari pe care le fac colegii nostri ar fi extraordinar de utile daca le-am asculta toti. Dar toti ne lovim de acelasi lucru, sa-si asculte intrebarea si interpelarea si plec linistit acasa. Poate acum vom avea o sansa. Vedem ca este plenul Camerei plin sau aproape plin", a sustinut Toader.

In final, Anastase a supus la votul Biroului Permanent propunerea Aurei Vasile, ca sedinta pentru motiune sa inceapa la ora 20.00, varianta care a intrunit opt voturi favorabile si trei "impotriva", exprimate de Bogdan Olteanu, Kelemen Hunor, dar si de Nicolae Banicioiu-PSD, singurul prezentant al coalitiei care a votat impotriva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.