Wilfried Gruber, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, a atras ieri atentia ca Romania ar trebui sa fie mai precauta in mentionarea unor noi candidati la Uniunea Europeana. Diplomatul a facut aceasta remarca in cadrul unei conferinte la Bucuresti cu tema "Noile si viitoarele state membre. Ce rol isi asuma intr-o Uniune Europeana cu 27 de tari?". Gruber a respins ideea ca mesajul transmis, care a dat de banuit ca se refera la sustinerea romaneasca fata de aderarea Moldovei la UE, ar fi o amendare a declaratiei premierului Calin Popescu Tariceanu.

Premierul roman afirmase anterior, in cadrul aceleiasi conferinte, ca "Romania are interesul sa transfere UE spre est, sud si nord", determinand "o contaminare a spatiului tangent". Pe fondul dezbaterilor tot mai aprinse asupra oportunitatii continuarii extinderii UE in acelasi ritm, cand tot mai multe voci pun sub semnul intrebarii procesul in sine, mesajul premierului roman n-a fost tocmai potrivit momentului.

De altfel, Wilfried Gruber nu s-a ferit sa recunoasca faptul ca problema aderarii Romaniei, precum si raportul Comisiei Europene asupra stadiului nostru de pregatire vor fi invocate in viitoarea campanie electorala din Germania, declansata de alegerile anticipate din aceasta toamna. Diplomatul german a confirmat inca o data ca Tratatul de aderare a Romaniei nu va putea fi introdus in Parlament pentru ratificare decat dupa scrutin.

Schimbare de climat in Uniunea Europeana
Recentele evenimente din spatiul UE, privind ratificarea Constitutiei europene, sunt in mare parte responsabile de schimbarea de optica asupra extinderii. Chiar daca nu exista o conditionare politica sau juridica intre tratatul constitutional si aderarea Romaniei, premierul Tariceanu a recunoscut ieri ca sunt unele "legaturi fine" ce pot influeta procesul. Schimbarea de climat intervenita in Uniunea Europeana e azi o realitate, scoasa doar in evidenta de respingerea documentului de catre Franta si Olanda.

Aceasta realitate a fost recunoscuta, ieri, si de Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene. Desi a precizat ca nu exista schimbari oficiale in procesul de aderare a Romaniei, oficialul european a confirmat temerile Bruxelles-ului, declarand ca "nu ar fi democratic" ca institutiile comunitare sau cele nationale din tarile membre UE sa ignore preocuparile cetatenilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.