Intr-un studiu al Institutului pentru Politici Publice, dat publicitatii joi, se arata ca 40% dintre senatori si 42% dintre deputati au dobandit titlul de doctor, in noul Legislativ inregistrandu-se si o crestere a numarului celor cu pregatire juridica in detrimentul celor de formatie tehnica.

In studiul "Pe cine am ales <uninominal>?", Institutul pentru Politici Publice face o analiza comparativa a componentei Parlamentului ales in 2008 fata de cel rezultat in urma alegerilor din 2004. Aproximativ 40% dintre parlamentarii legislaturii precedente au dobandit un nou mandat in noiembrie 2008, 186 de deputati si 72 de senatori nemaifiind niciodata in Parlament.

Un numar de 21 de deputati din perioada 2004-2008 au devenit senatori, in timp ce doar sapte fosti senatori au facut rocada catre Camera Deputatilor. IPP a constatat si faptul ca o parte apreciabila a parlamentarilor realesi au preferat sa-si schimbe comisiile de specialitate din care au facut in parte in legislatura anterioara, in aceasta situatie regasindu-se 54 de senatori si 42 de deputati. Tot la categoria parlamentarilor realesi, s-a constatat ca 16 dintre deputati si-au schimbat apartenenta la grupul parlamentar, in aceasta situatie aflandu-se cinci senatori, conform NewsIn.

In ceea ce priveste studiile absolvite de catre parlamentari, IPP arata 40% dintre senatori au obtinut titlul academic de doctor, in timp ce alti 37% au efectuat alte forme de studii postuniversitare. La Camera Deputatilor proportia doctorilor este de 42%, iar 54% sunt licentiati sau absolventi de master. Exista si trei deputati care au doar diploma de bacalaureat, toti de la PD-L: Costica Canacheu, presedintele Comisie de aparare, Silviu Prigoana si Lucian Rivis-Tipei. "Majoritatea au urmat asadar cursuri in domeniul stiintelor juridice, urmat de cel al stiintelor economice si al celor tehnice, spre deosebire de legislatura trecuta in care, in ordine descrescatoare, domeniile de studiu preferate au fost, in ordine: cel tehnic, economic si apoi cel juridic", se arata in studiul IPP.

Referitor la intinerirea clasei politice, IPP a observat ca media de varsta a parlamentarilor a ramas aproximativ aceeasi, comparativ cu Legislativul ales in 2004: intre 50 si 60 de ani la Senat si intre 40 si 50 de ani la Camera Deputatilor. Cel mai tanar deputat este pesedistul Adrian Mocanu (26 de ani), iar cel mai varstnic este Aurel Vainer (77), din grupul minoritatilor. In Senat, la extreme se afla pedelistul Iulian Urban (34 de ani) si pesedistul Sergiu Nicolaescu (79 de ani). Exista si un nucleu al veteranilor Parlamentului care au o prezenta continua din 1990 sau 1992. Cel mai vechi parlamentar PD-L este Radu Berceanu, din 1990, iar de la PSD, Adrian Nastase si Bogdan Niculescu-Duvaz, prezenti si ei de la inceputul parlamentarismului postrevolutionar. De la PNL, cel mai vechi este Crin Antonescu, parlamentar din 1992. Insa cel mai mare numar de parlamentari veterani il are UDMR: Frunda Gyorgy, Marko Bela, Verestoy Attila, Kerekes Karoly, Marton Arpad, Varga Attila sunt in Legislativ din 1990, iar alti doi sunt din 1992.

UDMR este la fel de reticenta si fata de promovarea femeilor in Parlament avand doar doua femei deputat si niciun senator femeie. De altfel, Senatul are opt femei in componenta, adica 0,06%. La Camera Deputatilor procentajul creste considerabil ajungandu-se la 11,3%, 38 din cei 334 de deputati.

In concluzie, autorii studiului remarca faptul ca introducerea votului uninominal nu a produs schimbari majore in modul in care este structurat Parlamentul. "Din toate datele de mai sus rezulta faptul ca alegerile pe liste „uninominale” din 2008, desi numeric au innoit componenta actualului Parlament, nu au reusit sa duca la o schimbare reala la nivelul puterii de decizie politica. Pretinsul proces de reinnoire a clasei politice nu a condus, pana la urma, la schimbari semnificative in structurile de conducere ale celor doua Camere (Birourile Permanente, lideri de grupuri parlamentare)", se arata in studiul IPP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.