La putin timp dupa “Ziua Maghiarilor De Pretutindeni” si in pragul comemorarii a 19 ani de la luptele de strada din Targu Mures intre comunitatea maghiara si cea romana, presedintele UDMR, Marko Bela, vorbeste despre Autonomia Tinutului Secuiesc, extremistii maghiari si relatiile inter-etnice din Transilvania.
Intr-un interviu acordat 9AM, liderul maghiar, Marko Bela a raspuns catorva intrebari legate de controversata problema a Autonomiei Tinutului Secuiesc, de alte obstacolele cu care se confrunta comunitatea maghiara in Transilvania si despre viitoarele planuri politice ale Uniunii.

  • 9AM: Cum se sustine tema Autonomiei Tinutului Secuiesc in conditiile crizei financiare?
  • Marko Bela: Indiferent de criza financiara trebuie sa sustinem o serie de obiective importante pentru Romania si pentru comunitatea maghiara. Faptul ca suntem in criza financiara nu inseamna ca de acum incolo va trebui sa tacem. Trebuie sa rezolvam problemele de criza, probleme prioritare pentru noi, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa scoatem ideea de autonomie din ecuatie. Eu nu pot accepta o astfel de abordare.

  • 9AM: Si credeti ca descentralizarea ar solutiona problemele declansate de criza?
  • Marko Bela: In ceea ce priveste economia, o descentralizare puternica si diferitele forme de autonomie ar putea sa fie benefice pentru rezolvarea problemelor legate de criza economica. Asta pentru ca o economie descentralizata face mai bine fata unor provocari, deoarece cei de la fata locului vor lua mai bine deciziile decat cei de la nivel central, din acest punct de vedere economia si autonomia au un tip de conexiune.

  • 9AM: In ipoteza in care referendumul pentru Autonomie se va infaptui, ne putem astepta din nou la lupte de strada similare celor de la Targu Mures din 1990?
  • Marko Bela: Eu totdeauna am spus ca istoria nu e ireversibila, ca lucrurile nu se repeta numai atunci cand suntem prudenti si putem invata din greselile din trecut. Nu sunt de accord cu cei care spun ca am depasit acea perioada cand relatia dintre romani si maghiari era una conflictuala sau ca acea perioada nu se va mai intoarce. Istoria arata ca o serie de probleme se repeta, inclusiv in istoria noastra deoarece nu am reusit sa invatam din ceea ce s-a intamplat atunci. Societatea umana in general este recidivista, dar eu sunt, in pofida acestei experiente istorice, optimist si cred ca daca suntem prudenti atunci putem impiedica repetarea unor tensiuni sau a unor momente conflictuale. Din acest punct de vedere sunt optimist deoarece vizita Presedintelui Ungariei nu a generat tensiuni inter-etnice. Nu am vazut ca si comunitatea romanilor sa incerce sa declanseze actiuni anti-maghiare si nici invers, ceea ce e foarte bine.

  • 9AM: Cum comentati amploarea luata de Fenomenul Noua Garda din Ungaria? Ar fi asta o solutie si pentru maghiarii din Romania?
  • Marko Bela: Nu putem fi de acord cu niciun fel de miscare extremista, fie vorba de Romania, Ungaria sau oriunde altundeva.

  • 9AM: Cum explicati alianta dintre UDMR si Consiliul National Maghiar pentru euroalegeri?
  • Marko Bela: Alianta cu Consiliul National Maghiar reprezinta un acord foarte important fiindca nu este greu sa faci o alianta cand esti in totalitate de acord cu celalalt. Noi avem in continuare divergente cu Tokes Laszlo, sunt in continuare lucruri pe care nu le vedem la fel, dar am reusit sa facem aceasta intelegere fiindca avem o anumita raspundere fata de comunitatea maghiara si stim ca daca nu am fi pe o lista comuna ci am fi in competitie, nimeni nu ar obtine un mandat pentru Bruxelles.

  • 9AM: Cate mandate de europarlamentar sperati sa obtineti la alegerile din iunie?
  • Marko Bela: Prin aceasta intelgere intre UDMR si CNM asiguram reprezentarea maghiarior in Parlamentul European. A fost nevoie de un compromis intre Uniune si Consiliu si astfel speram la trei mandate de europarlamentari.

  • 9AM: In cazul in care Coalitia PSD – PD-L se va destrama dupa prezidentialele de la sfarsitul anului, aveti in vedere intrarea la guvernare alaturi de unul din cele doua partide?
  • Marko Bela: Prima problema ar fi ca niciunul dintre ele nu ar avea majoritate, nici macar alaturi de noi, iar a doua problema e ca daca s-ar destrama actuala coalitie s-ar crea o situatie politica noua si cu totii ar trebui sa analizam ce facem. Bineinteles ca orice formatiune politica vrea sa guverneze si noi avem acest interes, dar deocamdata nu speculam astfel de posibilitati si ne-am pregatit pentru a fi in opozitie timp de patru ani. Daca mai repede apare o situatie noua si acea situatie e acceptabila pentru UDMR atunci am putea sa acceptam o guvernare comuna cu altii. Noi nu traim cu ideea ca in orice moment s-ar putea sa cada Guvernul, e mult mai bine sa ne pregatim pentru opozitie, cel putin pe termen mediu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.