Urmand exemplul presedintelui Traian Basescu, care a multumit serviciilor secrete pentru modul de gestionare a crizei ostaticilor, parlamentarii din comisia de exercitare a controlului asupra SRI l-au exonerat de orice vina pe directorul acestei institutii, Radu Timofte.

Dupa ore intregi de audiere, parlamentarii puterii si ai opozitiei au sustinut la unison ca SRI si-a facut datoria in ceea ce il priveste pe omul de afaceri implicat in rapirea celor trei jurnalisti, Omar Hayssam, in conditiile in care, in perioada 2000-2004, serviciul a informat presedintia si toate institutiile abilitate in legatura cu infractiunile desfasurate de acesta. Deputatul PSD Ion Stan a lasat sa se inteleaga ca Ion Iliescu stia foarte bine de toate afacerile ilegale ale lui Hayssam si, cu toate acestea, a acceptat ca el sa faca parte din delegatiile oficiale ale Cotrocenilor.

Membrii comisiei au mai spus ca mare parte din responsabilitate revine Parchetului General si PNA, care nu au facut nimic cu notele SRI ce semnalau faptul ca Hayssam se ocupa cu evaziune fiscala, spalare de bani si transferuri ilegale de valuta.

SRI pare a fi lipsit de orice culpa in ceea ce-l priveste pe Omar Hayssam, pe care l-ar fi monitorizat in perioada 2000-2004. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns parlamentarii din Comisia SRI, care au discutat ieri cu directorul Radu Timofte pe tema rapirii celor trei jurnalisti si a raportului de activitate a Serviciului pe 2004. Mai mult, toate drumurile ar duce catre sefii Parchetelor si chiar Palatul Cotroceni, unde lumea stia cam ce fel de afaceri invarte Hayssam. Potrivit presedintelui Comisiei, deputatul liberal Radu Stroe, SRI ar fi transmis note informative legate de omul de afaceri sirian inca din 1995, mai putin insa in perioada 1997-2000. De asemenea, in 2003 si in 2004, SRI a ascultat telefoanele lui Hayssam, in baza unor mandate de interceptare eliberate de Parchet si a informat institutiile statului.

Parlamentarii arunca mingea in terenul Parchetului General si al PNA

"Nu-l cred pe Radu Timofte. Cred documentele prezentate de acesta", a comentat presedintele Comisiei SRI, sustinand ca directorul serviciului a prezentat parlamentarilor documente concrete care atesta faptul ca a sesizat cu promptitudine institutiile statului.

El a adaugat ca in anii anteriori au fost zeci de note informative care au plecat catre beneficiarii informatiilor SRI, numai in 2004 fiind inregistrate circa sapte-opt sesizari. Cat priveste faptul ca numele lui Hayssam nu apare totusi in raportul de activitate pe 2004, parlamentarii spun ca Timofte nu a considerat necesar sa-l includa, fiind vorba despre un caz in derulare. Incercand sa explice misterul care pluteste asupra dosarului, Stroe a precizat ca, desi SRI l-a monitorizat pe Hayssam, serviciul nu a putut preveni punerea la cale a rapirii intrucat nu a avut mandat de interceptare a telefoanelor in toata aceasta perioada si nu poate fi tras la raspundere pentru intervalul de timp in care nu i-a putut asculta convorbirile.

"Ei au cerut din nou mandat de interceptare a telefoanelor, dar Parchetul nu l-a dat imediat. Nu pot sa dau dimensiunea culpei Parchetului, dar consider ca ii revine o mare parte din responsabilitate in derularea cazului", a mai declarat Stroe. "Nu imi este clar de ce PNA si Parchetul General nu au actionat in baza sesizarilor, dar nu este de competenta noastra sa-i intrebam", a mai spus Stroe, referindu-se la faptul ca cele doua institutii nu se afla sub control parlamentar.

Iliescu stia pe cine plimba cu avionul

Pe langa Parchet, culpa revine si sefului statului de atunci. Ferindu-se sa pomeneasca numele lui Ion Iliescu, deputatul PSD Ion Stan a declarat insa ca in perioada 2001-2004 SRI l-a informat pe presedintele statului si toate celelalte institutii abilitate. Intrebat cum de a fost posibil ca Hayssam sa se plimbe totusi cu avionul prezidential in acelasi interval, Stan a incercat sa dea vina exclusiv pe "consilierul prezidential care se ocupa de deplasarile externe", evident, nimeni altul decat Ioan Talpes. Potrivit lui Stan, si in 2005 SRI ar fi trimis sesizari catre seful statului, Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de finante, Ionut Popescu, insa acestea nu se refereau la activitati de terorism, ci la infractiunile de natura financiar-economica.

In ansamblu, parlamentarii s-au aratat multumiti de faptul ca Timofte le-a prezentat toate informatiile solicitate, iar presedintele Comisiei, liberalul Radu Stroe, chiar a laudat raportul de activitate pe 2004, afirmand ca, "pentru prima oara in ultimii ani, SRI a prezentat un raport detaliat si coerent".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.