DNA l-a trimis in judecata pe Nicolae Dobra, senator PD-L, alaturi de 15 membri ai Consiliului Local al municipiului Sebes, in perioada 2004-2008, din judetul Alba, cat si a fostului primar, Dancila Adrian Alexandru pentru vanzarea unui teren la un pret subevaluat.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a lui Alexandru Adrian Dancila, fost primar al municipiului Sebes, judetul Alba si a membrilor Consiliului Local al municipiului Sebes, judetul Alba, in perioada 2004-2008.Acestia sunt Romi Petru Dragosin, Adrian Bogdan, Petru Stoica, Ionel Circoana, Paraschiva Nistor, Maria Fagaras, Constantin Ispir, Vasile Buliga, Nicolae Serbanescu, Nicolae Ovidiu Bobar, Ioan Badila, Nicolea Dobra, Jean Ionescu, Gheorghe Suciu, Ioan Rodean.

DNA i-a acuzat pentru infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand autoritatii publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora, savarsita de cei care au atributii de conducere, de administrare si de gestionare.

In judecata au mai fost trimisi si Serbanescu Radu Calin, consilier local actual pentru aceeasi infractiune pentru care au fost trimisi si ceilalti fosti membri ai Consiliului Local, cat si pentru fals intelectual si Cretiu Marian, expert evaluator si membru al Biroului Local de Expertize Judiciare Alba pentru complicitate.

Pe 5 decembrie 2006, primarul municipiului Sebes, Dancila Adrian Alexandru. a dispus intocmirea unor expertize de evaluare a terenului in suprafata de 243.923 mp apartinand municipiului Sebes (situat in municipiul Sebes, zona „Sirinii Lancramului”, la circa 4 km de municipiul Alba Iulia). Expertiza a fost efectuata in scopul vanzarii terenului respectiv prin licitatie publica, ca urmare a faptului ca o societate comerciala din judetul Harghita a solicitat construirea unei fabrici de bere.

In aceeasi zi, Cretiu Marian, la solicitarea Consiliului Local al Municipiului Sebes, in calitate de expert evaluator, a intocmit un numar de patru rapoarte de expertiza tehnica de evaluare (desi i se solicitase evaluarea unui singur teren), expertize in care a subevaluat imobilul respectiv prin faptul ca a consemnat coeficienti necorespunzatori adevarului, nu a efectuat verificari privind amplasamentul, preturile reale practicate in zona si nu a mentionat ca terenul este situat in intravilanul municipiului Sebes.

Ulterior, Dancila Adrian a initiat proiectul de hotarare, convocand Consiliul Local al Municipiului Sebes iar la data de 19 decembrie 2006, fostul primar si cei 16 consilieri locali au aprobat vanzarea terenului prin licitatie publica prin strigare.

La data de 15 februarie 2007, Dancila si ceilalti membri ai Consiliului Local au aprobat incheierea contractului de vanzare cumparare a terenului intre municipiul Sebes si societatea comerciala a castigat licitatia.

In baza acestui contract, terenul apartinand municipiului Sebes a fost instrainat la pretul stabilit in rapoartele de expertiza, pret inferior valorii reale de circulatie, desi inculpatii cunosteau adevarata valoare a terenului, amplasamentul sau si faptul ca era situat in intravilan. Astfel, municipiul Sebes a fost prejudiciat cu suma de 3.380.772,78 euro.

In acest context, la data de 31 ianuarie 2007, Serbanescu Radu Calin, in calitate de consilier local al municipiului Sebes si uzand de functia sa de presedinte al comisiei de licitatie publica cu strigare a terenului scos la vanzare, cu ocazia verificarii dosarelor depuse de cele doua firme participante la licitatie, i-a determinat pe membrii comisiei de licitatie si pe secretarul acesteia sa ateste, in mod necorespunzator adevarului, ca participantii la licitatie indeplinesc conditiile cerute prin caietul de sarcini. In acest fel, firma care a castigat, in final, licitatia, nu a fost descalificata, desi nu indeplinea toate conditiile impuse pentru participarea la o astfel de procedura.

Deoarece inculpatul Dobra Nicolae are, in prezent, calitatea de senator, dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.