Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat luni ca partidul sau nu sustine contractarea unui acord cu FMI, iar Parlamentul nu poate dezbate un astfel de subiect "de principiu", fara ca Guvernul sa vina si sa prezinte conditiile unei eventuale intelegeri cu Fondul

"Mi se pare, de asemenea, ca aducerea astazi in fata Parlamentului, nu astazi de presedinte, dar vorbesc generic, a unei dezbateri pe marginea unui acord cu FMI este nenecesara, pentru ca, in primul rand, Guvernul ar trebui sa anunte oficial o intentie (...) Un acord cu FMI nu se poate aproba de principiu. Nu putem sa ne dam un acord prealabil pentru ca Guvernul sa primeasca o foaie alba", a afirmat Tariceanu, citat de newsIn.

In opinia fostului premier, apelul la FMI nu este "o solutie pentru o tara europeana", in conditiile in care finantarile de care Romania are nevoie pot fi facute partial din buget, partial din fonduri europene si "pot fi facute din imprumuri de la Banca Centrala Europeana, de la BERD, de la BEI".

"Venirea FMI in Romania nu va fi decat un certificat pentru incompetenta Guvernului Boc si o pavaza pentru acest guvern de factura populista si demagogica care va trebui sa ia unele masuri si va incerca sa le justifice prin prisma acordului cu FMI si a cererilor acestuia. In ambele variante situatia este de nedorit. Eu cred ca Romania are capacitatea sa isi continue o evolutie economica buna in crestere prin atragerea de investitii daca va decide sa ia unele masuri care sunt necesare intr-o astfel de perioada: reducerea cheltuielilor de consum, sporirea cheltuielilor pe investitii, stimulente pentru crearea de locuri de munca", a explicat Tariceanu.

Fostul premier a subliniat ca, in opinia sa, intelegerea cu FMI devine obligatorie doar in cazul in care "Guvernul se declara practic incompetent, isi ridica mainile si spune «Noi nu suntem capabili sa gestionam situatia si avem nevoie de asistenta straina»".

Liderul opozitiei a criticat si implicarea sefului statului. "Un lucru foarte anormal este implicarea presedintelui in aceste subiecte. Cred ca presedintele se transforma si intr-un prim-ministru temporar. Acest lucru arata de fapt, din punct de vedere politic, ca actualul Guvern, care se bazeaza pe o majoritate de 70% si care s-ar fi presupus ca este un Guvern puternic, de fapt este un Guvern extrem de slab", a comentat Tariceanu, care a adaugat ca Traian Basescu intervine intr-o problema care nu tine de resortul presedintelui.

"Este aceasta intentie pe care nu o vad anuntata oficial a Guvernului Boc de a incepe negocierile cu FMI. Din cate am inteles, presedintele pare sa doreasca sa preia domnia sa functia de prim ministru si sa vorbeasca Parlamentului despre acest subiect", a afirmat Tariceanu.

Fostul premier si-a reiterat punctul de vedere cu privire la un acord cu FMI, anume ca "Romania nu este in situatia altor tari care sunt pe marginea prapastiei si care au nevoie obligatoriu de un acord cu FMI pentru a se salva". "Romania a avut in ultimii patru ani o performanta economica de exceptie la nivel european si chiar mondial, are o economie sanatoasa, dar in acest moment ar fi avut nevoie din partea guvernului de un plan adecvat de masuri pentu a limita efectele crizei economice. Nu cred ca ne putem lauda in luna ianuarie cu o crestere economica de 0,2% sau 0,4% din PIB", a adaugat Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu se va adresa Parlamentului luni, pe tema deficitului de cont curent si a eventualitatii contractarii unui credit extern, aceasta tema, anuntata la Varsovia, starnind deja reactii de nemultumire din partea politicienilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.