Guvernul a abrogat prevederile care obligau asociatiile si fundatiile sa-si modifice denumirea daca aceasta include sintagme sau cuvinte susceptibile de a crea confuzii cu denumirea unor autoritati sau institutii publice de interes national sau local, potrivit unei OU publicate in Monitorul Oficial.

Potrivit articolului abrogat (articolul II din Legea 305/2008, care modifica OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii), asociatiile si fundatiile aveau obligatia de a modifica denumirea in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii, in caz contrar riscand dizolvarea prin hotarare judecatoreasca, la solicitarea oricarei autoritati, institutii sau persoane interesate, transmite NewsIn.

"Incertitudinea majora care planeaza asupra existentei subiectelor de drept ce fac obiectul de reglementare al legii rezida din faptul ca textul de lege nu precizeaza niciun fel de criterii de definire a unei sintagme susceptibile de a crea o confuzie si nici nu reglementeaza sau sanctioneaza, dupa caz, in vreun fel, situatia in care institutii publice cu denumiri similare celor folosite de catre asociatii sau fundatii sunt infiintate la o data ulterioara constituirii asociatiilor sau fundatiilor", se arata in preambulul OU adoptate de Guvern. Documentul, publicat luni in Monitorul Oficial, mai invoca principiul neretroactivitatii legii.

Si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PD-L), impreuna cu deputatul Sever Voinescu (PD-L) au initiat o propunere legislativa de abrogare a prevederii prin care ONG-urile care contin in denumire sintagme susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati publice pot fi dizolvate.

Cei doi au inregistrat la Senat, in 23 februarie 2009, o propunere legislativa referitoare la Legea cu privire la asociatii si fundatii, a carei dezbatere considera ca ar trebui sa aiba loc in procedura de urgenta.

Actul normativ care a introdus prevederile contestate a trecut de Senat in 2007 si de Camera Deputatilor in martie 2008, fiind initiat de Guvernul Tariceanu. La vremea respectiva, dezbaterile din Parlament au fost centrate pe discutia conform careia „miza” modificarii legislative este Societatea Academica din Romania, condusa de Alina Mungiu Pippidi.

Seful statului a trimis legea spre reexaminare, sub considerentul ca obligatia introdusa pentru denumire incalca drepturile constitutionale privind libertatea de asociere, iar necesitatea schimbarii numelui unor asociatii si fundatii care exista deja va aduce prejudicii acestora, creand „confuzii”.

Cum Parlamentul a respins cererea de reexaminare, liderul grupului PDL de la Camera Deputatilor, la vremea respectiva, Cristian Radulescu, a semnat, in numele parlamentarilor democrat-liberali, o sesizare catre Curtea Constitutionala, preluand argumentele sefului statului.

CCR a respins obiectiunile de neconstitutionalitate, astfel ca seful statului a promulgat Legea in decembrie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.