Cauzele adevarate ale expulzarii diplomatilor militari ucraineni din Romania sunt legate de incercarea presedintelui Traian Basescu de a-si ridica rating-ul electoral, considera saptamanalul ucrainean Zerkalo Nedeli, citat de agentia UNIAN.
In noiembrie 2009 in Romania vor avea loc alegerile prezidentiale, iar presedintele Basescu isi face planul de a ramane pentru un al doilea mandat prezidential, scrie saptamanalul ucrainean, potrivit NewsIn.

In contextul deciziei Curtii Internationale de la Haga, Traian Basescu planifica sa faca o vizita in Ucraina, in timpul careia - sustine publicatia - nu intentiona sa semneze Acordul privind micul trafic de frontiera, insa avea de gand sa-i intalneasca pe reprezentantii comunitatii romanesti si sa deschida o serie de institutii de invatamant. Acest lucru i-ar permite sa se prezinte in fata alegatorilor drept un om de stat care incearca sa readuca anumite teritorii in cadrul Romaniei, explica Zerkalo Nedeli. Insa aceasta vizita nu a avut loc, in consecinta, a trebuit schimbata conceperea demararii campaniei electorale pentru presedintele roman.

"Si daca Basescu nu a reusit sa devina un reunificator al pamanturilor romanesti, atunci presedintele nu are nimic impotriva sa-si ridice rating-ul pe seama luptei dure cu un dusman 'din afara'. Iar Bucurestiul nu are de ales candidatii pentru acest rol dintr-o arie prea vasta. Ungaria, cu care Romania are relatii incordate deja de multi ani, este aliata in NATO si partener in UE. Bulgaria, de asemenea, este membra NATO si UE. Moldova este o tara pe care presedintele Basescu o considera o 'greseala' pe harta Europei, intrucat este teritoriu romanesc dintotdeauna. Din Rusia vine gazul pentru casele si intreprinderile Romaniei. Mai mult, Bucurestiul, in ultimul timp, intentioneaza sa-ti consolideze relatiile cu Moscova", explica Zerkalo Nedeli. "Ramane Ucraina, care, din cauza crizei interne permanente, este considerata de multi un stat vulnerabil si obedient", continua saptamanalul ucrainean.

In acelasi timp, subliniaza publicatia, nu se stie daca scandalul de spionaj va influenta cresterea popularitatii lui Traian Basescu. "Deocamdata, niste relatii deteriorate intre Kiev si Bucuresti - si nu doar pentru cateva luni - reprezinta singurul rezultat concret al deciziei conducerii romane de a aduce la cunostinta publica povestea legata de atasatul militar ucrainean", conchide saptamanalul ucrainean Zerkalo Nedeli, citat de agentia UNIAN.

De la izbucnirea scandalului de spionaj dintre Romania si Ucraina, cele doua tari isi arunca reciproc acuzatii ca exploateaza situatia in scopuri politice interne. Reprosurile nu se fac aproape deloc la nivel oficial, ci mai mult prin intermediul presei, care citeaza "surse" sau aduce experti sa comenteze.
Seful comitetului parlamentar pentru integrare europeana, Boris Tarasiuk, a confirmat ca Ucraina a expulzat doi diplomati militari romani drept raspuns la actiunile similare ale partii romane. "Aceasta este o practica larg raspandita in diplomatia internationala. Daca un stat declara diplomatii personae non-grata, cealalta parte raspunde asemanator si aici nu e nevoie de niciun fel de explicatii", a declarat fostul ministru de externe Tarasiuk, vineri seara, la postul TV Canal 5. De asemenea, el si-a exprimat speranta ca ambele parti vor avea destula intelepciune si responsabilitate politica pentru a se opri la aceste actiuni. "Consider ca raspunsul partii ucrainene este adecvat. Nu trebuie sa permitem nimanui, niciunui partener international, discreditarea imaginii Ucrainei", a adaugat el.

Pe de alta parte, surse apropiate cercurilor diplomatice de la Bucuresti au declarat joi pentru NewsIn ca, de fapt, Romania nici nu a activat formula de expulzare a atasatului militar al Ambasadei Ucrainei si a consilierului sau, cei doi parasind Romania pentru ca si-au incheiat mandatul. Atasatul militar al Ambasadei Ucrainei, Serghii Ilnitskii, si conslierul sau au parasit Romania pentru ca si-au terminat mandatul. Romania nu are nicio implicare in plecarea acestora din tara, nefiind activata formulare de expulzare, au explicat pentru NewsIn surse la curent cu situatia creata pe plan diplomatic intre Ucraina si Romania dupa dezvaluirea scandalului de spionaj la Bucuresti. In plus, au spus sursele NewsIn, acest scandal este instrumentat politic de la Kiev, iar la mijloc exista alta miza decat cea a relatiilor bilaterale romano-ucrainene, mai exact, interese politice interne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.