Plenul Senatului a decis, cu 62 de voturi "pentru", o abtinere si 17 "impotriva" aprobarea procedurii de urgenta pentru initiativa legislativa a deputatilor PDL Petru Calian si PSD Mircea Dusa, care modifica Legea prefectului si Statutul functionarilor publici.

Liderul grupului PNL, Puiu Hasotti, a atras atentia ca nu se respecta procedura, deoarece procedura de urgenta trebuie justificata de Guvern sau de initiatori. Presedintele de sedinta, democrat-liberalul Alexandru Peres a explicat ca initiatorii, deputatii PDL Petru Calian si PSD Mircea Dusa, nu sunt prezenti la sedinta de plen, dar si-au exprimat, in sedinta Biroului Permanent, propunerea ca proiectul lor sa aiba procedura de urgenta. "Acolo nu v-ati opus", i s-a adresat Peres liderului PNL.

Hasotti a explicat ca, "in principiu", nu este niciun motiv pentru care un proiect sa nu intre in dezbatere in procedura de urgenta, dar trebuie respectat Regulamentul, anume enuntat motivul pentru care se cere urgenta. In replica, Peres a argumentat ca s-au respectat toate reglementarile si ca propunerea a trecut prin Biroul Permanent al Senatului.

Vicepresedintele Comisiei de administratie, senatorul PNL Tiberiu Prodan, a amintit ca initiativa legislativa a fost deja discutata in comisii saptamana trecuta, desi la momentul respectiv nu se votase procedura de urgenta. In plus, proiectul depus modifica doua legi - cea privind institutia prefectului si cea privind statutul functionarilor publici, pentru care decizionale sunt camere diferite ale Parlamentului.

Cu toate acestea, presedintele de sedinta a supus la vot adoptarea procedurii de urgenta. "Puteti sa contestati atat in Comisie, procesul legislativ poate fi oprit acolo", a afirmat Peres, dupa vot.

"In numele grupului liberal, protestez pentru maniera in care ati condus sedinta plenului. Vom lua o decizie daca vom ataca sau nu la Curtea Constitutionala. Va spun cu regret ca ati facut un abuz", a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.

Comisia Juridica a Senatului a amanat joi, din cauza lipsei de cvorum, luarea unei decizii in privinta Legii prefectilor, dar membrii Comisiei sunt hotarati sa renunte la amendamentul prin care numirea acestora ar fi fost politica.

De asemenea, senatorii juristi asteapta, pana saptamana viitoare, un punct de vedere al Guvernului asupra acestei probleme.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul Toni Grebla, a informat ca la nivelul Guvernului, din cauza unei recomandari a CE, s-a renuntat la intentia de a transforma functia de prefect intr-una politica. El a explicat ca, din punctul de vedere al Uniunii Europene, functia de prefect nu trebuie sa fie transformata in una politica. "Este o initiativa legislativa a doi colegi, unul senator, al doilea deputat (n.r. Mircea Dusa -PSD si Petru Calian -PDL). Asa au gandit ei sa faca proiectul de lege. Intre timp, la nivel politic, cele doua partide, membre ale coalitiei la putere, au hotarat ca nu este bine sa se umble la statutul institutiei prefectului. Si pentru ca in tara, un prefect depolitizat a fost pana acum foarte bine primit ca initiativa. Semnalele de la Uniunea Europeana sunt ca prfeectul este bine asa cum a fost reglementata aceasta institutie in legislatura 2000-2004. (...) O sa renuntam la a dezbate aceasta initiativa legislativa in ceea ce priveste prefectul" , a declarat Grebla.

Senatorul PSD a spus ca se va pastra totusi intentia actualei coalitii ca sefii serviciilor publice din teritoriu sa fie numiti pe criterii politice, odata cu schimbarea de putere. "Trebuie sa facem o distinctie clara intre functiile care se schimba odata cu puterea si functiile de specialisti, de profesionisti, care raman indiferent de guvernele care se succed. (...) Ar trebui stabilita o lista pe care sa o batem in cuie si toti oamenii, toate partidele sa stie ca, in momentul in care au pierdut puterea, pleaca", a mai spus Grebla. El a mai spus ca aceasta initiativa legislativa, ignorandu-se amendamentul referitor la prefecti, trebuie sa delimiteze clar functiile politice de cele de "specialisti".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.