Presedintele Traian Basescu le-a spus, joi, judecatorilor si procurorilor, la sedinta CSM, ca trebuie "apasat" pe proiecte pentru accesarea fondurilor externe, deoarece au 110 milioane de dolari la dispozitie, care pot fi cheltuiti in favoarea sistemului judiciar.

Presedintele Traian Basescu a venit, joi, la sedinta CSM pentru a le vorbi magistratilor despre responsabilitatile ce revin Consiliului pentru ridicarea monitorizarii CE pe justitie. In context, seful statului le-a vorbit magistratilor si despre banii care le stau la dispozitie pentru proiecte, avand 110 milioane de dolari din fonduri externe pentru buna administrare justitiei, astfel ca pretextul ca nu sunt bani pentru realizarea unor reforme, transmite NewsIn.

"O alta chestiune este publicarea tuturor hotararilor judecatoresti pe pagini de internet. Este actiune guvernamentala, dar si responsabilitatea dumneavoastra, si as face o observatie aici. De multe ori se vorbeste de lipsa de fonduri. Domnilor judecatori si procurori, aveti 110 milioane de dolari la dispozitie, s-a cheltuit un milion de dolari in doi ani, creditul de la Banca Euruopeana de Investitii care va sta la dispozitie proiectelor de amenajare a instantelor cu echipamentele de care aveti nevoie, si dumneavoastra si Ministerului", le-a spus Basescu magistratilor.

Presedintele le-a pus in vedere membrilor CSM ca a spune ca nu exista resurse este eronat, aratand ca daca in agricultura se pot accesa bani europeni pe proiecte, oameni cu pregatirea magistratilor nu ar trebui sa aiba probleme in acest sens. "Aici sa spunem ca nu avem resurse este, dupa parerea mea, eronat si daca cerem unui agricultor sa-si faca proiect finantabil si agricultorul ala reuseste sa-si faca un proiect, oare oameni cu pregatire de judecatori, de procurori, de ce au probleme sa realizeze aceste proiecte de atragere a fondurilor? Probabil ca trebuie apasat putin pe aceste programe de proiecte pentru ca banii sunt, cheltuiti-i! In favoarea sistemului", a explicat seful statului.

Presedintele a precizat ca nu va prezida sedinta CSM, ci va lua parte doar la discutia asupra principalelor directii ale CSM pe anul 2009, avand in vedere raportul intermediar pe justitie al Comisiei Europene.

Presedintele Traian Basescu le-a spus magistratilor ca doreste sa aiba o discutie foarte sincera cu membrii Consiliului despre problemele din justitie, dar care sa nu fie publica, cerand reprezentantilor presei sa paraseasca sala de sedinta. "Nu intentionez sa particip la toata sedinta CSM de azi, ci strict pe problematica legata de sarcinile care revin CSM in atingerea dezideratului de a ridica, mai devreme sau mai tarziu, clauza pe justitie", a aratat Basescu, la debutul sedintei, declinand invitatia presedintelui CSM de a prezida, potrivit prerogativelor constitutionale, sedinta Consiliului.

Basescu a spus ca a desprins din raportul Comisiei Europene patru obiective care ar fi in sarcina CSM : adoptarea unei strategii de resurse umane, in urma pensionarilor, intarirea inspectiei judiciare - punctand ca e nevoie de o alta procedura de selectare a inspectorilor, publicarea tututor hotararilor judecatoresti pe paginile de internet si unificarea practicii.

Seful statului a aratat ca in cazul primei pobleme ridicate, strategia de resurse umane, o mare parte din responsabilitate revine si Guvernului, insa este nevoie de o impletire a actiunii CSM cu actiunea guvernamentala. "O a doua probelma, intarirea inspectiei judiciare, si aici am cateva comentarii de facut. Va asigur ca nu sunt comentarii personale, ci sunt si puncte de vedere exprimate deja la Bruxelles cu privire la inspectie si, chiar daca ele nu sunt scrise intr-un raport, trebuie sa tinem cont de ceea ce va voi spune: si aici este clar ca o alta procedura de selectare a inspectorilor trebuie adoptata repede si credibil", a continuat Basescu.

O alta chestiune ridicata de seful statului a fost legata de unificarea practicii judiciare, aratand ca in acest sens si Inalta Curte de Casatie si Justitie are responsabilitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.