Plenul Senatului a decis miercuri, cu 72 de voturi "pentru", trei "impotriva", retrimiterea la Comisia juridica a OUG privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, dar dezbaterea a generat discutii aprinse despre pasapoartele biometrice.

Dezbaterile pe marginea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate au inceput prin interventia presedintelui Comisiei de politica externa din Senat, social-democratul Titus Corlatean. El a ridicat problema datelor biometrice incluse in cip-ul pasaportului si a cerut explicatii despre posibilitatea ca "faimosul numar de inseriere care a starnit emotie" sa poata fi eliminat.

Alti senatori au ridicat problema "puternicului" curent de opinie al unor reprezentanti ai opiniei publice si ai cultelor religioase impotriva cifrei "666". "Pe o problema atat de sensibila secretarul de stat ar trebui sa fie mai bine pregatit", a precizat senatorul PNL Emilian Francu, vazand ca reprezentantul Guvernului nu are nicio informatie despre "cifra malefica". "Cred ca ne grabim foarte mult cu adoptarea acestui act normativ", a completat el, sustinand ca "apar probleme serioase" privind "acea cifra cu posibile efecte malefice".

Exasperat de interventiile colegilor sai, senatorul PNL Mircea Diaconu a tinut sa-i informeze ca a avut ani de zile numarul de telefon 6663366. "Si iata-ma: intreg, sanatos!", a adaugat el, vehement impotriva "ridicolului" luarii in calcul a unor superstitii in elaborarea proiectelor de lege. In schimb, a ridicat o alta problema - "cine mai face inca o afacere buna cu statul?", sugerand ca discutiile ar trebui sa fie centrate pe gasirea unor eventuale persoane "interesate" de a prinde un bun contract cu statul pentru emiterea unor noi pasapoarte.

Punctul de vedere al lui Diaconu a fost salutat de senatorul PSD Miron Mitrea. "Povestea cu afacerile ramane o intrebare...", a afirmat el, sustinand ca nu a fost convins de dezbateri ca proiectul trebuie adoptat, ci dimpotriva, deoarece nu se justifica graba adoptarii actului normativ.

Pe de alta parte, s-au ridicat si discutii mai aplicate asupra subiectului. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a ridicat problema securitatii datelor stocate. El a exprimat temerea ca in Romania nu exista un sistem bine pus la punct de protejare a datelor biometrice stocate pentru pasapoarte si care pot intra in posesia unor retele infractionale si, astfel, folosite impotriva cetatenilor de buna credinta. "Nu stiu daca la nivelul Romaniei suntem pregatiti pentru protejarea datelor", a subliniat senatorul UDMR.

De asemenea, Frunda a atras atentia ca Romania "este prima tara membra UE care vine cu propunerea de modificare a pasapoartelor in Parlament", in contextul in care, inclusiv la nivelul statelor UE, exista discutii neclarificate despre strategia de aparare a datelor pur personale. "De ce ne grabim sa avem pasapoarte biometrice?", s-a intrebat el, in asentimentul colegului de la PDL, Iulian Urban.

Din partea MAI, s-au adus precizari senatorilor ca pasaportul biometric include imaginea faciala si impresiunea digitala. Marica Morosan, sefa Directiei de pasapoarte, a tinut sa sublinieze ca nu crede in numerologie si, mai mult, nu exista o informatie privind aparitia numarului "666". "Nu mi-a spus nimeni ca ar exista aceasta cifra", a comentat ea, subliniind ca exista oricum alternativa pasaportului simplu. Morosan a mentionat ca introducerea noilor prevederi este o cerinta a Uniunii Europene si a afirmat ca, printr-o reglementare europeana, datele biometrice ale persoanelor pot fi folosite numai in scopul in care au fost create. "Germania are tot doua elemente biometrice", a adaugat ea.

In final, senatorul PNL Varujan Vosganian a atras atentia ca "orice superstitie vine din lipsa de informare", ceea ce genereaza "teama". "Si eu cred ca ar trebui sa mai cumpanim si sa facem o dezbatere", a subliniat el. La propunerea liderului grupului PNL, Puiu Hasotti, s-a decis retrimiterea la Comisia juridica a textului, desi presedintele acesteia, senatorul PSD Toni Grebla a afirmat ca solutia juristilor va fi aceeasi, adica adoptarea OUG, cu amendamente. Grebla a explicat ca, in realitate, datele incluse in pasaportul electronic sunt de doua categorii: o fotografie, care exista si in prezent, si amprentele "de la doua degete". "Nu e nimic spectaculos, spectacular, acel numar 666 nu exista. Nu e nimic deosebit, periculos", a incercat el sa imprime o abordare realista dezbaterii.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate introduce pasaportul electronic, care contine date biometrice pentru prevenirea fraudelor si asigurarea unei cat mai bune corelatii intre detinatorul documentului si document.

Cetatenii romani nu pot detine, in acelasi timp, decat un singur pasaport simplu sau un pasaport electronic valabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.