Comisia juridica a decis marti eliminarea din textul OUG 50/2006 privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti a textului prin care magistratii care faceau recurs la o sanctiune disciplinara sa poata fi suspendati din activitate.

Vicepresedintele ICCJ, Lidia Barbulescu, a explicat modificarile aduse Ordonantei de urgenta a Guvernului. "(...) in cazul unei sanctiuni disciplinare, ca aceea a excluderii din magistratura, judecatorul sau procurorul care suportau o astfel de sanctiune, erau, in momentul exercitarii caii de atac a recursului la completul de noua judecatori la ICCJ, suspendati de sectia abilitata a CSM din magistratura, deci suspendat din activitatea de magistrat. Noua ni se pare o dubla sanctiune. Prin urmare, abrogandu-se acest text, inseamna ca recursul suspenda executarea, prin urmare el isi va continua activitatea pana cand hotararea de sanctionare privind excluderea din magistratura ramane irevocabila", a explicat Barbulescu, transmite NewsIn.

Senatorii juristi au discutat, de asemenea, si OUG 46/2008, prin care s-au abrogat alineatele articolului 33 din Statutul procurorilor si magistratilor prin care se reglementau posibilitatile ca judecatori si procurori cu o anumita vechime, plecati din motive neimputabile, sa revina in magistratura, fara concurs. Initial, deputatul PDL Iulian Urban a solicitat pastrarea unui alineat din Statut, anume ca judecatorii sau procurorii cu cel putin 10 ani vechime, care si-au incetat activitatea din motive neimputabile pe o perioada de maximum trei ani, pot fi numite fara concurs in functia de procuror sau judecator. Varianta sa nu a fost insa admisa, astfel ca, in final, senatorii juristi au pastrat varianta OUG, de eliminare a posibilitatii de reintoarece in magistratura fara concurs.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.