Prefectura judetului Covasna a atacat in instanta hotararea Consiliului Local (CL) Sfantu Gheorghe prin care aproba organizarea, in data de 15 martie, a referendumului privind autonomia.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca hotararea in cauza este in instanta si au sarit peste procedura prealabila, intrucat nu mai era timp pentru aceasta, hotararea fiind trimisa tarziu, transmite corespondentul NewsIn.

Pana in prezent doua hotarari locale privind organizarea referendumului pentru autonomie, ale consiliilor locale Baraolt si Bixad, au fost anulate de instanta in Covasna. In plus, la ora actuala, cinci hotarari privind referendumul se afla pe rolul Tribunalului.

In actiunile in instanta, Prefectura arata ca se incalca prevederile legii nr.3./2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si cele ale Constitutiei Romaniei, republicata. Totodata, Prefectura mai arata ca posibilitatea organizarii unui astfel de referendum este nelegala atat sub aspectul obiectului, cat si sub aspectul modalitatii de organizare.

Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) sustine ca pana in prezent mai bine de 20 de hotarari privind referendumul pentru autonomie se afla in instanta in Covasna si Harghita, dar nu consiliile locale care adopta hotararile ar fi cele care incalca legea, ci Prefecturile Covasna si Harghita, care si-ar depasi atributiile. Initiatorii proiectului urmeaza sa faca recurs la Curtea de Apel Brasov.

Pana acum 24 de consilii au adoptat hotarari privind organizarea referendumului pentru autonomie.

Anul trecut, 19 consilii locale din judetele Covasna si Harghita au adoptat hotararile pentru organizarea referendumului in vederea inaintarii unei initiative legislative cetatenesti privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc si toate cele 19 hotarari au fost atacate in contencios de Prefecturi. La acestea se adauga hotararea din comuna Valea Crisului, Covasna, care a fost revocata la scurt timp, inainte de a fi atacata.

Potrivit vicepresedintelui Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, adoptarea acestor proiecte nu inseamna instituirea unei autonomii, ci este vorba pur de referendum pentru schimbarea granitelor administrative si formarea unui judet nou. Conducerea CNS a propus in urma cu cateva luni organizarea unui referendum necesar inaintarii in Parlament a unei initiative legislative care propune si modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judetelor, pentru care este nevoie inainte de un referendum. Intrebarea care va fi adresata cetatenilor este daca sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judetelor din care fac parte.

Initiativa CNS si PCM a fost criticata si atacata de lideri ai societatii civile romanesti si politicieni romani din cele doua judete, pe motiv ca incalca Constitutia si indeamna la tensiuni interetnice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.