Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Cluj, ca Guvernul va avea in vedere, in perioada urmatoare, un complex pachet de legi privind descentralizarea, legile vizand domeniile educatie, sanatate si politia comunitara, transmite corespondentul NewsIn.

"In pachetul privind descentralizarea, trei legi vor intra in atentia Guvernului in perioada urmatoare: descentralizarea de la nivelul educatiei, descentralizarea din domeniul sanatatii, descentralizarea in privinta politiei locale. Sunt trei componente care vor da putere comunitatii locale, sunt trei domenii care vor da posibilitatea comunitatii locale sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste educatia dintr-un judet", a spus Boc, sambata, la instalarea prefectului judetului Cluj.

Emil Boc a subliniat faptul ca, din ce in ce mai mult, se poate observa, la nivel national, ca cerintele Guvernului in domeniul educational si cerintele pietei locale a muncii sunt diferite. "Din nefericire, observ ca se mareste prapastia dintre cerintele comunitatii si cerintele pe care Guvernul le impune scolilor. Observ ca exista tot mai putine scoli profesionale care raspund nevoilor de dezvoltare ale comunitatilor locale, observ ca 80% din absolventii de invatamant superior lucreaza in alte domenii decat cele in care s-au pregatit", a mai spus premierul.

Seful Executivului a mai sustinut ca, din 1.100 de scoli profesionale care au existat in ani '90, momentan mai exista circa 200, cu toate ca agentii economici cer specializari de genul bucatari, ospatari, frizeri sau sudori. "Aceste meserii sunt considerate neimportante de sistemul educational, dar piata economica le cere", a afirmat premierul.

Emil Boc a mai spus ca si primariile trebuie sa aiaba un cuvant de spus in managementul institutiilor scolare, deoarece ele aloca bani functionarii lor.

In legatura cu politia locala, primul ministru a spus ca acum cadrul legislativ pozitioneaza serviciul politiei rutiere, primaria si consiliul local in locuri diferite, desi ele trebuie sa stea la aceeasi masa pentru a asigura coerenta orasului.

"Fara colaborarea dintre primar, consilul local si politia rutiera, de exemplu, nu se poate asigura ceea ce inseamna coerenta de zi cu zi in oras. Din nefericire, actualul cadru legislativ ii pozitioneaza pe toti trei in cadre diferite, desi ei trebuie sa stea la aceeasi masa. Aceste lucruri vor fi adoptate de catre Guvern si va ramane ca eficienta unor astfel de demersuri sa depinda in fapt de dumneavoastra, de modul in care la nivel local aceste masuri se vor implementa rapid si cu colaborarea factorilor autorizati", a spus premierul.

Emil Boc a promis ca Guvernul acutal va face pasi concreti in domeniul descentralizarii. "Atat de mult s-a vorbit despre acest proces, ca cetatenii nu mai au incredere ca se poate intampla ceva", a subliniat premierul, adaugand ca lucrurile sunt simple in acest domeniu deoarece ele se bazeaza pe principul subsidiaritatii, respectiv pe faptul ca decizia trebuie sa fie luata de factorul cel mai apropiat de cetatean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.