Calin Popescu Tariceanu, unul dintre copresedintii Aliantei, afirma ca nu exista nici o cale de colaborare intre PNL si PSD. Acum doua zile, omul de afaceri Dinu Patriciu sugera o astfel de posibilitate, dupa ce intr-o sedinta a conducerii liberale s-a opus unui punct dintr-o motiune care exclude explicit orice colaborare cu PSD

Este adevarat ce afirma domnul Patriciu intr-un interviu, anume ca, la sedinta Delegatiei Permanente a PNL, doar 4 din 80 au votat initial in favoarea ideii din motiune referitoare la excluderea unei colaborari cu PSD?

Cred ca face o confuzie. Discutia a fost mult mai larga. Iar eu cred ca, in situatii de acest gen, este foarte util ca fiecare membru al Delegatiei Permanente sa isi asume total responsabilitatea votului pe care il da. Si de aceea am cerut vot nominal.
Bun, dar e adevarat ce sustine domnul Patriciu? Ca initial au fost doar patru voturi pentru?
Au fost patru voturi la alt punct al discutiei, nu la acest punct.

La care?

Nu-mi mai aduc aminte, ca am avut nu stiu cite puncte in discutie... Si cred ca in cadrul Delegatiei Permanente, care s-a desfasurat si sub presiunea timpului, noi nu am putut sa discutam un lucru care mi se pare necesar, pentru ca este evident ca multi dintre cei care astazi sint pusi in situatia sa judece si sa analizeze aceste lucruri nu constientizeaza o schimbare fundamentala in privinta PNL. Sint foarte multi oameni - si din PNL, si din afara - care privesc inca PNL-ul cum a fost el pina la aceste alegeri. Un partid mic, care era nevoit sa se duca cu caciula-n mina undeva, sa se lipeasca de o alianta de guvernare. (...) Incepind de la aceste alegeri, PNL-ul si Alianta reprezinta al doilea pol politic important din Romania. Nu toti constientizeaza acest lucru.
Ce inseamna asta?
Nu toti constientizeaza, in sensul ca poate ar exista - si exista probabil in mintea unora - necesitatea de a vedea PNL-ul intrind la guvernare in orice situatie. Eu spun ca astazi PNL-ul nu trebuie sa mearga cu caciula-n mina.

"Nici o lege organica nu va putea sa treaca fara acordul nostru, al Aliantei si al PNL"

Dar va e greu sa-i convingeti pe cei din partid de asta?

Nu, nu e greu, dar... alegerile au avut loc acum o saptamina. Nu cred ca la nivelul mentalului au avut loc aceste schimbari. La nivelul reflexiei politice, aceste schimbari nu au fost inca asimilate. Mentalitatea de cistigator si de invingator nu se formeaza de pe o zi pe alta. Eu ma astept ca cei mai multi, si sint convins ca asa se va intimpla, sa gindeasca pe termen lung. Pe termen lung, inseamna ca noi, ca alianta politica, trebuie sa raminem uniti, pentru ca electoratul ne-a si dat in acest sens un vot. Care a fost nu un vot pentru a intra la guvernare cu PSD-ul. Daca era un vot pentru a intra la guvernare cu PSD-ul, probabil ca am fi ramas undeva in zona de 7-10a. Electoratul ne-a dat un vot ca o alternativa la actuala putere. Actuala putere, dupa ce a fost votata la alegerile din 28 noiembrie, nu e cu nimic mai buna decit cea care a fost pina in 28. Problemele legate de coruptie, de lipsa libertatilor individuale si in special a libertatii de expresie a presei, problema proastei functionari a justitiei ramin si de aici incolo valabile. Dar vreau sa ma intorc la situatia PNL-ului de astazi. PNL va reprezenta o forta de care nu se va putea face abstractie in parlament. Nici o lege organica nu va putea sa treaca fara acordul nostru, al Aliantei si al PNL.

Dincolo de ce spuneti - mentalitatea de invingator - mai e oare si altceva care ii determina pe unii lideri PNL sa viseze la o guvernare alaturi de PSD? Afaceri, poate?

Nu intotdeauna cei care sint in politica pun pe primul plan interesul de grup sau de partid si vad de multe ori interesul partidului prin prisma interesului personal. Nu am nici cea mai mica indoiala. Dar, din fericire, acestia reprezinta o minoritate. Si, in mod clar, toate mesajele pe care le-am primit in aceste zile de la sefii de organizatii, de la membrii nostri, vin sa confirme ca este un procent covirsitor in partid care intelege aceasta schimbare politica.
Chiar cu riscul raminerii in opozitie?
Nu se pune in balanta raminerea in opozitie cu cedarea de a face o coalitie cu PSD. Eu nu inteleg de ce unii pot sa gindeasca ca PNL poate sa mearga cu PSD. PSD-ul nu are nevoie de PNL! Ei pot sa faca o majoritate fara noi.
Dar isi pot consolida majoritatea cu o parte din PNL...
Sint unii care cred neaparat ca s-ar putea sa se formeze o alta majoritate, poate, cu o parte din PSD si cu o parte din PNL. Si vreau sa va spun ca n-am vazut partea aia din PSD care sa fie mai putin blamabila decit ceea ce reprezinta astazi conducerea PSD-ului.

"Cred ca nu este relevant acest punct de vedere al domnului Patriciu"

Domnul Patriciu chiar spune, intr-un interviu, ca viitorul guvern ar trebui sa aiba o larga sustinere parlamentara, sugerind ca si PNL sau o parte din PNL ar trebui sa i-o acorde. Cum comentati?
Nu vreau sa fac o polemica cu domnul Patriciu pentru ca in aceasta saptamina e mai important ca noi sa ne concentram pe campanie, ca Alianta sa se dovedeasca in practica si in discurs politic ca fiind forta unita care a fost, care este si va ramine in continuare. Cred ca nu este relevant acest punct de vedere al domnului Patriciu. Nu este relevant pentru ansamblul partidului.

Dar domnul Patriciu tocmai asta spune. Ca ati avut dificultati in Delegatia Permanenta in a va impune acest punct de vedere: excludem orice colaborare cu PSD si ca doar atunci cind ati amenintat cu demisia...

Nu amenintarea cu demisia a fost factorul care a dat rezultatul votului, ci faptul ca am cerut un vot nominal si, in aceste conditii, au fost 11 persoane, din totalul membrilor Delegatiei Permanente, care este de 78, care s-au abtinut. Nu vreau sa fac o analiza pe fiecare. Cu toate ca am putut sa constat ca anumite persoane despre care am avut suspiciuni legate de colaborarea cu PSD-ul s-au devoalat, cum este un membru al Delegatiei Permanente, domnul Mircea Andrei, care a si incercat sa candideze la parlament si care nu a reusit sa intre pe liste. Nu am nici o indoiala ca acelasi lucru s-ar fi intimplat si cu domnul Strutinsky, care tocmai fusese exclus...
Exista persoane infiltrate in PNL care sustin PSD-ul, asta vreti sa spuneti?

Care, mai mult sau mai putin fatis, ar sustine PSD. Sint persoane care, probabil, sint santajabile, au un trecut care le face sa fie santajabile si care, la o adica, sigur ca n-ar fi o surpriza.
De ce-i mai tineti in partid, domnule Tariceanu?
Pentru ca nu poti... in lipsa unor probe concludente, nu ramine decit ca, in momente-cheie, sa afli care sint surprizele.
De pilda, domnul Patriciu, care exprima destul de clar o pozitie pro-PSD, mai poate ramine in PNL?
Acuma, vreau sa va spun ceva in legatura cu Patriciu. Eu cred ca el este un om care si-a adus o contributie la dezvoltarea miscarii liberale. Nu pot sa ma gindesc ca el este un om infiltrat de PSD in cadrul PNL-ului. Sa fie clar! Eu cred ca el are o pozitie care astazi exprima mai degraba un efort de imaginatie pe care el l-a facut, privitor la o posibila constructie politica total irealista.

"La nivelul liderilor UE se discuta in mod foarte serios daca Romania mai indeplineste criteriul politic de aderare"

Ce sanse credeti ca are Alianta sa formeze guvernul, in singurul scenariu posibil in care Traian Basescu va cistiga alegerile.

(...) Aici el are un rol important de jucat si exista doua variante: prima varianta este sa incerce si ca presedinte - si are multe pirghii pe care le poate actiona - sa determine o ma-joritate coagulata in jurul Aliantei. Si aici, vedeti, ajungem exact la discutia anterioara: ce rost ar avea, in conditiile astea, sa ne imaginam o alta formula in legatura cu PNL? Apoi, gestul pe care UDMR-ul il face nu este un gest decisiv. UDMR isi mentine totusi o rezerva pentru a astepta turul al doilea al alegerilor prezidentiale. In afara de UDMR exista posibilitatea constituirii, matematic vorbind, a unei majoritati in jurul Aliantei...
Deci inca sperati ca UDMR sa vireze catre Alianta...
Da. Eu stiu ca la nivelul conducerii UDMR nu exista unanimitate in favoarea PSD. Exista un mic grup de persoane interesate, care au afaceri, si este lucru de notorietate, cu PSD. Electoratul, majoritatea lui, al UDMR-ului nu este foarte incintat de o alianta cu PSD. Si, in al doilea rind, ei vor ajunge sa cautioneze toate greselile si tot ceea ce, din punct de vedere politic, a facut PSD-ul, lucruri grave, care fac sa indeparteze Romania de...
Dar ce ofera in plus Alianta fata de PSD, aparent destul de generos in aceste negocieri

Aici nu vorbim de pozitii in structuri guvernamentale pentru ca o astfel de negociere nici nu am facut si nici nu mi se pare normal sa facem inainte de turul doi. Dar eu cred ca Alianta se prezinta ca o forta politica solida, cu un program care, din punct de vedere al compatibilitatii, nu exista vreo problema cu UDMR-ul si, nu in ultimul rind, din punct de vedere al conduitei politice, nu ni se poate reprosa nimic. Pe cind PSD va avea o grava problema, nu atit interna, cit de acceptabilitate externa, la nivelul Uniunii Europene. Scandalul stenogramelor si, mai ales, fraudele si neregularitatile care s-au produs in turul intii de scrutin afecteaza profund imaginea Romaniei. In acest moment, am curajul sa afirm, la nivelul liderilor UE se discuta in mod foarte serios daca Romania mai indeplineste criteriul politic de aderare.

"Nu se poate pune problema unei colaborari guvernamentale cu PRM"

Bun. Sa revenim la majoritatea parlamentara. Sperati inca la UDMR.
UDMR-ul, daca vrea sa pluseze in aceasta alianta cu PSD-ul, nu face decit sa creeze o problema externa Romaniei pentru ca...
Dar tot nu e suficient. Intrebarea e cine mai ramine? PRM?

Nu. Cred ca exista chiar posibilitatea formarii unui guvern minoritar. Sa fim foarte sinceri. In momentul in care chiar o formula minoritara se duce in parlament, curajul multora dintre parlamentari de a provoca repetarea alegerilor se va repeta simtitor si noi sintem dispusi sa cautam toate formulele pentru crearea unei majoritati in jurul Aliantei.
Ce inseamna asta, mai concret?

Mai concret, va pot spune ca nu se poate pune problema unei colaborari guvernamentale cu PRM, dar exista disponibilitati din partea unora din membri PUR, poate chiar intreg grupul parlamentar, sa vina sa se alature aliantei in aceasta situatie.
Si cu PRM, sub nici o forma? Domnul Patriciu spune ca PNL n-a adoptat o rezolutie prin care sa excluda orice colaborare si cu PRM "din preacurvie".
Nu vreau ca interviul sa se axeze pe afirmatiile lui Dinu Patriciu. Eu am facut afirmatii foarte clare si Traian Basescu...

Sint acuzatii care, va place sau nu, au fost aduse de un om care conteaza, cum spuneti, in PNL.
Daca o sa luati toate declaratiile mele politice de cind s-a constituit alianta si pina in prezent, o sa vedeti ca eu n-am oscilatii pe aceasta tema. Si daca acum noi am fost mai prudenti in declaratii, pentru a nu-i anihila o parte din sanse lui Traian Basescu, care are interesul de a se adresa tuturor romanilor, si nu doar unei parti a electoratului, asta nu inseamna ca o colaborare guvernamentala cu PRM este posibila, din punctul meu de vedere. (...)

Considerati, prin urmare, ca jocurile nu sint facute.
Sint doua lucruri: pe de-o parte, viitorul guvern, in cazul in care Basescu se alege presedinte, poate sa fie format de Alianta. In cazul in care acest lucru nu se va intimpla - Basescu poate sa fie ales presedinte si putem totusi sa avem un guvern alcatuit de PSD. Dar cred ca acest guvern alcatuit de PSD va avea o viata extrem de scurta. Trecerea oricarei legi organice prin parlament va depinde de votul Aliantei care, practic, controleaza toate deciziile importante. Si trebuie sa tinem cont ca, de la 1 ianuarie incolo, pe masura ce Romania incepe sa implementeze aquis-ul comunitar, si in Romania pachetele de legi cu caracteristica liberala vor deveni din ce in ce mai pregnante, ii va fi foarte greu guvernului PSD sa adopte si sa promoveze si sa-si asume aceste politici. Asa incit nu este exclus ca viitorul guvern alcatuit de PSD, daca se va ajunge la aceasta formula, sa aiba o viata extrem de scurta si de grea.
Cu conditia ca Alianta sa ramina in grup compact si ca unii liberali sa ramina in PNL..
Eu astazi nu am nici un fel de grija si nici pentru viitor. Daca va exista vreo defectiune, nu cred ca ea, din punct de vedere numeric, va fi semnificativa.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.