Ministrul justitiei, Monica Macovei, a anuntat ieri ca va solicita institutiilor abilitate schimbarea conducerii PNA. Decizia ministrului vine in urma cartonaselor galbene aratate Romaniei de catre Comisia Europeana, datorita "bubelor" constatate de oficialii de la Bruxelles in sapte domenii, printre care reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, unde se cer in continuare cazuri concrete. "Eu voi solicita schimbarea conducerii PNA pentru eficientizarea institutiei. Daca in trei ani nu au facut nimic, si nici in ultimele sase luni, nu stiu ce ar face de acum incolo. Sa incercam atunci cu altcineva", a declarat ministrul Monica Macovei, prezenta la reuniunea popularilor europeni de la Bucuresti. "Sunt probleme de organizare, de independenta individuala a celor de la PNA, probleme referitoare la legaturile lor cu grupuri politice sau de alta natura", a mai comentat Macovei, apreciind totodata ca "este clar ca PNA nu-si mai poate indeplini rolul de lupta impotriva coruptiei".

Conducerea PNA va fi destituita. Anuntul a fost facut de ministrul justitiei, Monica Macovei, nemultumita de prestatia institutiei, oglindita si in cartonasele galbene pe care le are de incasat tara noastra de la Comisia Europeana. Aceasta a anuntat, prin comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, ca avertismentele vizeaza sapte domenii, printre care si reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, unde se cer cazuri concrete. Reactia europenilor a determinat-o pe Macovei sa treaca la atac si sa recurga la masuri imediate, printre care si inlocuirea conducerii PNA, pe ai carei reprezentanti ii acuza de lipsa de organizare si de independenta individuala, de legaturi cu grupuri politice sau de alta natura.

"Eu voi solicita schimbarea conducerii PNA pentru eficientizarea institutiei. Daca in trei ani de zile nu au facut nimic, si nici in ultimele sase luni, nu stiu ce ar face de acum incolo. Sa incercam atunci cu altcineva", a fost anuntul ministrului Macovei, din timpul reuniunii popularilor europeni de la Bucuresti, prin care isi exprima neincrederea in puterea PNA de a-si indeplini rolul de lupta impotriva coruptiei. Desi a insistat ca schimbarea nu se va face intr-un interval precis de timp, ministrul a anuntat ca vor exista consultari cu Comisia Europeana, care sa duca la consolidarea pozitiei PNA si care sa includa si schimbarea conducerii institutiei.

"Este clar ca trebuie sa se miste ceva la PNA, pentru ca primim deja cartonase galbene, ca nu am rezolvat nici un caz de mare coruptie. Primim rapoarte de la PNA cu mici cazuri de coruptie, tocmai de aceea ne gandim la controale, la scos dosare de la naftalina. Cred ca sunt dosare care nu sunt in lucru, dar care privesc marea coruptie. Tocmai de aceea vom organiza controale comune cu organele fiscale, care sa le dea de lucru procurorilor", a mai comentat Macovei.

"Legea le va asigura celor de la PNA o totala independenta. Dar daca n-au fost independenti, asta nu-i din cauza legii. Sunt probleme de organizare, de independenta individuala a celor de la PNA, probleme referitoare la legaturile lor cu grupuri politice sau de alta natura", a mai spus ministrul, subliniind ca acestea sunt hibele care demonstreaza "clar ca PNA nu-si mai poate indeplini rolul de lupta impotriva coruptiei".

Pentru a recurge la aceasta schimbare si pentru eficientizarea institutiei, Monica Macovei a anuntat ca se va intocmi un raport care sa contina lipsurile si deficientele PNA "puse pe hartie", ca punct de plecare pentru actiunile viitoare, care vor viza lupa anticoruptie.

Ministrul Macovei a mai vorbit si de filtrul reprezentat de criteriile prevazute de noua legislatie, prin care vor fi nevoiti sa treaca si procurorul general si reprezentantii CSM. "Rezistenta vine insa de la cei pe care ii loveste reforma", a comentat Macovei, exprimindu-si increderea ca are sprijinul politic necesar pentru adoptarea noilor masuri din domeniul justitiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.