Cel mai grav lucru care i s-ar putea intampla Romaniei este ca integrarea ei in Uniunea Europeana sa fie amanata pentru 2008, a declarat secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. Daca se amana cu un an aderarea, Romania va pierde cel putin 1,16 miliarde de euro, dar pagubele totale vor fi cu mult mai mari.

Oficialul Ministerului Integrarii Europene crede ca nu exista o varianta mai rea decat aplicarea clauzelor de salvgardare si astfel amanarea aderarii Romaniei cu un an.

Potrivit lui Orban, amanarea va aduce "pierderi greu cuantificabile" de ordin politic, social, economic. "O prevedere de genul acesta nu se judeca financiar. Sunt costuri politice, costuri de oportunitate, costuri de includere in noul calendar din cauza amanarii. Pierderile sunt greu cuantificabile", a mai explicat fostul negociator-sef al Romaniei cu UE.
In ceea ce priveste pierderile financiare, acestea au fost estimate la cel putin 1,16 miliarde de euro, bani pe care Romania urma sa ii primeasca de la Uniunea Europeana in 2007.

Clarificarile vin la 16 si 17 iunie

La 16 si 17 iunie, la summitul Uniunii Europene, Romania va afla clar cum stau lucrurile si cat de mari sunt sansele ei ca sa intre in UE in 2007. Tot atunci, tara noastra va primi scrisori de avertizare pe 7 capitole distincte, care reprezinta tot atatea sectoare unde Comisia Europeana a sesizat intarzieri in alinierea la acquisul comunitar.

Comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn a declarat cu doua zile in urma ca "este vorba despre reforma judiciara, in special privind Consiliul Suprem al Magistraturii, reforma politiei si a jandarmeriei, nevoia de a intensifica lupta impotriva coruptiei in cazuri concrete si de a imbunatati dramatic controlul subventiilor de stat".

Dupa rezultatele votului de blam dat Constitutiei Europene consecutiv de francezi si de olandezi, in Uniune se prefigureaza aparitia unei crize de dimensiuni istorice. Acest lucru nu ne va ajuta deloc, spun o serie de analisti ai politicii internationale. Ba, mai mult, va trebui sa facem eforturi suplimentare ca sa aratam ca suntem pregatiti si ca nu suntem exportatori de probleme in comunitatea europeana.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.