Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a considerat, in asentimentul colegilor din conducerea Parlamentului, ca scrisoarea fostului presedinte Emil Constantinescu, prin care cere ancheta parlamentara in cazul posibilei ascultari a telefoanelor politicienilor, este "depasita".

In cadrul sedintei Birourilor Permanente reunite din 9 februarie, s-a luat in discutie scrisoarea transmisa de fostul presedinte, Emil Constantinescu, care a solicitat public constituirea unei comisii parlamentare de ancheta care sa cerceteze eventuala ascultare a convorbirilor politicienilor, asa cum a afirmat fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu. "Inteleg ca aceasta scrisoare a trecut prin cele doua Birouri ale Camerelor, semnata de fostul presedinte, in calitate de cetatean, domnul Emil Constantinescu prin care ne solicita… Este depasita. Sunteti de acord sa o depasim cu totii? Va multumesc mult de tot", a fost singura referire la cererea lui Constantinescu, transmite NewsIn.

De altfel, o discutie in aceeasi termeni a avut si la Senat, unde la propunerea liderului PDL Anca Boagiu, care a punctat ca fostul sef SIE si-a retras declaratiile, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a solicitat trimiterea unui raspuns lui Emil Constantinesu, al carui mesaj sa fie ca "momentul a fost depasit".

Pe de alta parte, liberalii au incercat, prin vocea vicepresedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, sa introduca pe ordinea de zi a sedintei comune convocate in special pentru validarea lui Dan Nica si dezbaterea raportului Comisiei comune parlamentare de ancheta pentru verificarea informatiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor. Supusa la vot, propunerea nu a fost adoptata.

Fostul presedinte Emil Constantinescu a cerut, la mijlocul lunii ianuarie, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintilor celor doua Camere, constituirea unei comisii parlamentare de ancheta care sa cerceteze eventuala ascultare a convorbirilor politicienilor, asa cum a afirmat fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu.

"Parlamentul Romaniei este unica institutie care poate si trebuie sa intreprinda cercetari temeinice si sa faca pana la capat lumina. Parlamentul Romaniei este singura institutie civila care are sub control principalele servicii de informatii, SRI si SIE, precum si Guvernul din care fac parte ministrii care coordoneaza celelalte servicii de acest tip. Parlamentul Romaniei este, de asemenea, singura institutie care are caderea de a investiga constitutionalitatea actelor si a declaratiilor Presedintelui Romaniei si, ca autoritate suprema in stat, doar Parlamentul poate oferi protectia necesara celor care denunta grave acte de politie politica, absolut incompatibile cu statutul Romaniei de stat membru UE si NATO", isi motiveaza solicitarea fostul sef al statului.

Potrivit lui Emil Constantinescu, daca afirmatiile fostului sef al SIE, Claudiu Saftoiu, ca Traian Basescu ar cunoaste continutul convorbirilor telefonice dintre liderii PSD Mircea Geoana si Ion Iliescu, ar fi "un caz clar de politie politica ar incrimina grav statul roman in intregul sau". La momentul respectiv, liberalii au cerut dezbaterea in plenul reunit a raportului Comisiei comune parlamentare de ancheta pentru verificarea informatiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor.

Fostul consilier prezidential si fost director SIE, Claudiu Saftoiu, a declarat, in ianurie, la Realitatea Tv, ca ar fi aflat de la presedintele Basescu ca stia ce "vorbeau cu o seara inainte Ion Iliescu cu Mircea Geoana", in timp ce Administratia Prezidentiala a respins afirmatiile si i-a cerut sa le probeze. Ulterior, Saftoiu a revenit si a spus ca afirmatiile sale se bazeaza pe "surse publice", adica pe informatii aparute in presa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.