Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat joi, la finalul sedintei coalitiei, ca liderii au discutat despre Raportul Comisiei Europene, ce va fi facut public astazi, si au decis ca cele patru Coduri din Justitie sa fie adoptate prin procedura parlamentara accelerata, pana pe 15 iunie.
"Sper ca acest lucru sa conduca catre o atitudine mai favorabila a CE fata de Romania la viitorul raport de tara din iulie", a spus Geoana, care a precizat ca alte comentarii vor fi facute dupa prezentarea Raportului de monitorizare, informeaza NewsIn.

Referitor la Codul penal si de procedura penala si la Codul civil si cel de procedura civila, Geoana a mai spus ca acestea "se afla de prea multa vreme in dezbatere parlamentara si publica" si ca decizia coalitiei este "sa fie aprobate prin procedura parlamentara accelerata, astfel incat pana la 15 iunie parlamentul Romaniei sa poata sa aprobe codurile care fac obiectul de interes national, dar si comunitar".

Presedintele Traian Basescu a declarat pe 14 ianuarie ca, dupa ce Codurile sunt la un nivel foarte bun din punct de vedere al coerentei prevederilor, acestea pot fi adoptate prin procedura asumarii raspunderii Guvernului, pe care o considera cea mai buna solutie.

In aceeasi zi, ministrul Justitiei, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca proiectele de Coduri trebuie adoptate pana in luna iunie, pentru a nu fi influenta negativ raportul de tara al Comisiei Europene din vara.

Predoiu a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca procedura asumarii raspunderii Guvernului este avantajoasa, din cauza ca dureaza mai putin. "Am spus deja ca asumarea raspunderii Guvernului ofera avantajul celeritatii", a afirmat acesta, fara a exclude posibilitatea unei dezbateri rapide in Parlament si aprobarea prin ordonanta de urgenta. "Daca Parlamentul si-ar asuma sarcina de a trece rapid Codurile pana in iunie, eu nu am nicio problema", a precizat ministrul, subliniind ca nu el stabileste procedura si ca, la momentul respectiv, isi va spune parerea.

Cu toate acestea, Predoiu a acceptat ca proiectele de Coduri sa intre intr-un fel de dezbatere, "periere", dupa cum a numit-o el, la solicitarea CSM si a unor organizatii neguvernamentale.

"Desi aceste dezbateri s-au incheiat, nu vad o problema ca proiectele sa fie din nou citite. (...) Ne intereseaza daca gresim greseli si necorelari intre texte. (...) Le trecem iar pe la CSM si cine-o mai vrea", a mai spus Predoiu.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.