Presedintele UDMR Mures, Kelemen Attila, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca Uniunea nu este de acord cu initierea referendumurilor pentru autonomia Tinutului Secuiesc, considerand ca este sustinuta de politicieni „iresponsabili” si „un pic parsivi”.

„Cei care initiaza acest referendum la fel de bine stiu ca, conform legilor actuale, nu se poate realiza. Dar mai stiu si faptul ca acestea au si o intrebare prost pusa. Noi avem o parere, dar nicidecum nu am dat nicio indicatie „de sus” oamenilor nostri. Eu asa cred, ca oamenii nostri, in judetul Mures, au responsabilitati in momentul actual. Intr-o criza economica mondiala, cred ca si primarii, si conducerile comunelor, oraselor si municipiilor, au probleme mult mai importante decat acest refrendum. Eu cred ca cei care speculeaza acest moment sunt nu numai iresponsabili, dar sunt si parsivi un pic, pentru ca tocmai acum nu au rabdare. E in Romania o zicala foarte buna „Casa arde si baba se piaptana”, asa ca eu nu am ce sa mai completez”, a declarat Kelemen.

Declaratia liderului local este un raspuns la acuzatiile conducerii PCM, care, prin vocea vicepresedintelui Tokes Andras, sustinea recent ca „UDMR se opune adoptarii unor hotarari pentru autonomia Tinutului Secuiesc pentru ca politicienii sa nu-si piarda privilegiile”.

In judetul Mures, niciun Consiliu Local care a luat in dezbatere organizarea referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc nu a adoptat vreo astfel de hotarare deoarece Institutia Prefectului a contestat legalitatea demersului.

Referindu-se la ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu referitoare la autonomia Tinutului Secuiesc, Kelemen a spus ca acestea „nu folosesc la buna convietuire a ungurilor si romanilor” si ca afirmatiile sefului statului nu au creat o „stare euforica” in randurile maghiarilor, care au avut incredere in el.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Budapesta, dupa o intalnire avuta cu omologul sau ungar, Laszlo Solyom, ca Romania nu va acorda niciodata autonomie Tinutului Secuiesc, deoarece, prin Constitutie, Romania este definita ca un stat unitar suveran.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.