Vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a cerut luni premierului Emil Boc sa publice in Monitorul Oficial decizia de incetare a situatiei de urgenta in energie si a sustinut ca din aceasta cauza s-au putut incheia contracte in domeniu fara licitatii.

"Din punct de vedere legal, la aceasta ora Romania se afla in situatie de urgenta in sectorul energetic si contractarile de pacura sau de carbune pot continua in sistem netransparent si neconcurential, respectiv fara licitatie si prin incredintari directe", a declarat Atanasiu, potrivit NewsIn.

"PNL ii cere imperativ premierului Emil Boc sa-si exercite atributiile de serviciu si sa emita decizia de ridicare a situatiei de urgenta in sectorul energetic", a adaugat Atanasiu. El a explicat ca prim-ministrul, dupa ce "s-a grabit" sa emita pe 9 ianuarie declararea situatiei de urgenta, publicata in aceesi zi in Monitorul Oficial, nu a mai dat o decizie de ridicare a acesteia.

Deputatul PNL a facut referire si la o firma care ar fi implicata in acest gen de achizitii. "Majoritatea achizitiilor s-au facut de la Petrom si de la o societate - Master Chem Oil, o societate comerciala care in 2007 avea 3 angajati si un profit net de 50.000 de euro. In ianuarie, au facut un contract care doar pentru aprovizionarea sucursalei Electrocentrale Constanta a constat intr-o cantitate de 13 mii de tone, ceea ce, la preturile de livrare duce la un profit de aproximativ trei milioane de euro", a afirmat Atanasiu, care a precizat ca aceasta firma a facut livrari de 10 mii de tone si catre Termoelectrica.

"Dorim de la primul-ministru si de la ministrul Economiei seriozitate, fiindca eu nu-i banuiesc de incompetenta, ci ca vor sa permita unor cercuri de interese sa-si desfasoare in continuare afacerile, si de aceea aceasta decizie nu se publica in Monitorul Oficial, asa cum ar fi firesc, pentru ca situatia de urgenta s-a incheiat", a incheiat Atanasiu.

Potrivit unei decizii a primului-ministru semnata de Emil Boc si publicata in MOf pe 8 ianuarie, incepand cu aceasta data a fost declarata situatie de urgenta in asigurarea aprovizionarii cu gaze naturale. Potrivit prevederilor legale, situatiile de urgenta sunt definite ca "situatii imprevizibile care pot conduce, la nivel national, la dezechilibre intre cererea si oferta de gaze naturale de pe piata interna, determinate de cel putin una din urmatoarele conditii: diminuarea majora a aprovizionarii cu mai mult de 20% a cantitatilor de gaze naturale importate, diminuarea majora a aprovizionarii cu mai mult de 20% a cantitatilor de gaze naturale din productia interna, cauzata de accidente, aparitia unor temperaturi extrem de joase la nivelul intregii tari sau in zone insemnate ale tarii, pe perioade indelungate de timp care conduc la un consum excesiv de gaze naturale, consum excesiv de gaze naturale – consumul care depaseste in perioada sezonului rece, respectiv din luna octombrie si pana in luna martie, cu minimum 20% nivelul mediu zilnic inregistrat in perioade climatice reci, constatate statistic la fiecare 20 de ani, avand drept consecinta dezechilibrarea".

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, pe 21 ianuarie, ca Romania importa prin statiile Isaccea si Mediesu Aurit o cantitate de 3 milioane metri cubi gaze si s-a decis ridicarea situatiei de urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.