Camera Deputatilor si Senatul isi reiau luni activitatea, odata cu debutul oficial al primei sesiuni ordinare a anului 2009, printre prioritatile alesilor numarandu-se adoptarea bugetului de stat, a bugetelor proprii celor doua Camere, transarea cazului Nastase si adoptarea codurilor civil si penal.

Atat Senatul cat si Camera Deputatilor sunt convocate luni in sedinte de plen separate, precedate de reuniri ale Conducerilor fiecarui for, in care vor fi stabiliti reprezentantii Birourilor Permanente.

Potrivit NewsIn, cea mai importanta misiune a parlamentarilor la inceputul sesiunii o reprezinta adoptarea bugetului de stat pe 2009, proiect ce se afla inca pe masa Guvernului. Documentul ar mai putea suferi modificari in urma discutiilor dintre membrii Executivului si sindicate, programate la inceputul saptamanii viitoare, urmand ca apoi sa intre in proceduri parlamentare.

De asemenea, atat Camera Deputatilor, cat si Senatul au ca prioritati adoptarea bugetelor proprii pe acest an. La solicitarea ministrului Finantelor, senatorii vor trebui sa-si refaca bugetul votat initial in legislatura trecuta, pentru a reduce cheltuielile cu aproximativ 22%. Deputatii va lua in discutie proiectul bugetului propriu in sedinta Biroului Permanent de luni, existand sanse ca acesta sa fie aprobat, dupa ce saptamana trecuta presedinta Camerei, Roberta Anastase, a anuntat ca liderii de grupuri parlamentare au ajuns la un acord pe marginea documentului.

Un subiect important il constituie si adoptarea Codurilor penal si de procedura penala, civil si de procedura civila. Premierul Emil Boc, asemenea presedintelui Traian Basescu, a avansat ideea asumarii raspunderii Guvernului pe aceste documente, anuntand ca o decizie in acest sens ar putea fi luata in februarie. Democrat-liberalul a fost insa contrazis de presedintele PSD, Mircea Geoana, care a apreciat sambata ca dezbaterea pe coduri trebuie sa aiba loc in Parlament, el recomandand instituirea unei date-limita pentru adoptarea lor. Codurile reprezinta o prioritate cata vreme monitorizarea pe Justitie a Romaniei de catre Uniunea Europeana are ca reper al urmaririi progreselor sistemului judiciar din tara noastra tocmai adoptarea unor astfel de legi.

Pe de alta parte, Conducerile reunite ale celor doua Camere vor analiza solicitarea fostului sef al statului Emil Constantinescu, privind infiintarea unei comisii de ancheta care sa cerceteze eventuala ascultare a convorbirilor politicienilor, asa cum a afirmat fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu.

O misiune dificla va avea si Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care va trebui sa refaca raportul privind avizul de incepere a urmaririi penale in cazul Adrian Nastase, dupa ce Biroul Permanent a decis retrimiterea la comisie a copiilor dosarelor "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara", alaturi de scrisoarea Procurorului General Laura Codruta Kovesi. Raportul va fi apoi supus votului in plenul Camerei. Printre proiectele de lege aflate pe ordinea de zi a deputatilor juristi se numara si Legea Antinomenclatura sau reexaminarea Legii privind Statutul procurorilor si judecatorilor, proiecte amanate in cadrul sedintelor forului de saptamana trecuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.