Regimurile democratice sunt amenintate de efectele crizei economice care risca sa devina si o criza politica, a afirmat politologul Cristian Parvulescu.
"Criza economica ne obliga sa reflectam asupra tipului de regim politic pe care il avem precum si asupra rolului statului in economie. Un tip de capitalism se afla in criza, a produs criza si s-a bazat pe un anume esafodaj politc", a declarat Parvulescu in cadrul dezbaterii "Forma si reforma intre politica, constitutie si administratie" organizata vineri de Pro Democratia la Palatul Parlamentului. Politologul a invocat exemplul precedentei crize economice mondiale de proportii, din perioada 1929-1933, care a dus la prabusirea majoritatii regimurilor democratice din Europa si a averizat ca acest lucru se poate repeat, informeaza NewsIn.

Parvulescu considera drept o iluzie faptul ca democratia romaneasca s-ar fi putut maturiza suficient in doua decenii pentru a fi imuna la vremuri de criza. De asemenea, un sentiment al securitatii democratice indus de apartenenta la UE nu se justifica din moment ce chiar democratia in interiorul Uniunii este supusa unui test dur, cel al crizei economice. "Ar fi o iluzie sa credem ca democratia romaneasca s-a modernizat in doar doua decenii. Democratia n-a fost o prioritate ideologica la noi. In plus, democratia nu se manifesta automat prin vot", a spus Parvulescu care s-a pronuntat pentru o implicare politica mai mare a fiecarui cetatean ca principala metoda de contracarare a unei crize a democratiei, in special in chestiunile care tin de comunitatile locale.

In acest sens, Parvulescu a apreciat ca o modificare a Legii referendumului in sensul reducerii majoritatii necesare validarii rezultatelor unui plebiscit ar fi o idee periculoasa tocmai pentru ca ar legitima o participare mai redusa a cetatenilor la luarea deciziei politice.

Din punctul de vedere al reprezentantului APD, nu doar democratia romaneasca este in pericol, ci si democratia in interiorul Uniunii Europene. Parvulescu a vorbit despre riscurile pe care le comporta faptul ca presedintia UE este detinuta de o tara condusa de un eurosceptic-Cehia, respectiv Vaclav Klaus. In plus, se observa o tendinta a statelor de a folosi din nou protectionismul ca masura de combatere a crizei. "In Occident, increderea in democratie s-a prabusit. La nivel teoretic, cartile despre criza democratiei sau despre postdemocratie sunt mult mai numeroase decat cele care exprima inca incredera in valorile democratiei", a constatat Parvulescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.