Sinodul Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, a trimis o scrisoare sefului statului, premierului, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, dar si mai multor comisii din Parlament si ministerelor, prin care cere retragerea unui proiect de lege privind regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania.

Initiativa legislativa prevede ca, in localitatile urbane, unde exista unitati parohiale apartinand celor doua culte, bunurile sacre, case parohiale, cimitire si terenuri aferente acestora, sa devina proprietatea bisericii cultului majoritar.

Legiferarea unei astfel de prevederi este in opinia ierar­hilor greco-catolici "o legiferare a furtului de altare si morminte greco-catolice", ce va avea ca efect "suprimarea Bisericii Unite cu Roma". "Acest proiect de lege incalca drepturi fundamen­tale ale omului,(...) garantate de Constitutia Romaniei, specific dreptului de proprietate, ingradeste libertatea religioasa si afecteaza buna convietuire dintre credincio­sii ortodocsi si greco-catolici din Romania.

Initiativa in sine este unilaterala, discriminatorie si incalca drepturile Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica", se mai arata in scrisoare. Semnatarii scrisorii considera ca argumentele folosite de initiatorii legii - trei deputati PDL - sunt "o insulta si o batjocura" la adresa tuturor romanilor care au suferit in perioada regimului "ateisto-comunist" si avertizeaza ca vor recurge la toate mijloacele legale interne si internationale pentru a apara drepturile Bisericii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.