Presedintele Traian Basescu le-a spus noilor judecatori si procurori ca sistemul in care intra este unul dintre cele mai putin apreciate de romani, din cauza ca dosarele de judeca greu, marile dosare nu se judeca deloc si pentru ca exista magistrati care incalca legea.

"Din momentul semnarii decretului si publicarii lui in Monitorul Oficial dumneavoastra deveniti inamovibili, deveniti practic intangibili, sunteti dumneavoastra, legea si constiinta dumneavoastra", le-a spus presedintele absolventilor Institutului National de Magistratura ale caror decrete de numire in functiile de judecator si procuror le-a semnat. Seful statului si-a exprimat speranta ca noii magistrati vor aduce un suflu nou sistemului si le-a pus acestora in vedere faptul ca justitia nu se face nici pentru UE, nici pentru Comisia de la Bruxelles, ci trebuie facuta pentru cetateni.

"Din pacate, in momentul de fata sistemul in care intrati este unul din cele mai putin apreciate sisteme de catre romani, de catre justitiabili. Increderea in sistem este scazuta pentru ca se judeca foarte greu, pentru ca marile dosare nu se judeca, pentru ca avem adesea judecatori care incalca legea si va sunt cunoscute probabil exemple elementare, ca cel cu doamna judecatoare de la Dambovita sau exemplul cu tentativa de frauda la examenul pentru magistrati", le-a spus Basescu judecatorilor si procurorilor.

Presedintele le-a spus tinerilor magistrati ca, desi nu au judecat sau anchetat pana acum, trebuie sa stie ca statutul lor ii face intangibili chiar si cand gresesc, iar hotararile lor sunt deasupra judecatii oricarui om de rand, "de la presedinte pana la cel mai neinsemnat om din Romania".

Basescu a aratat ca el a sanctionat public atat neregulile din justitie, cat si neregulile politicului "atunci cand prin abuz a blocat derularea procesului normal al justitiei pentru oameni politici" si le-a spus magistratilor ca nu trebuie sa creada ca nimeni nu are voie sa-i critice.

Pe de alta parte, presedintele a spus ca, in patru ani de mandat, nu a auzit niciun judecator sau procuror care sa reclame ca cineva a vrut sa-l influenteze sau sa faca presiuni. "Sunt judecatori care se angajeaza in batalie politica neintelegand ca dreptul la libera exprimare este al oricarui cetatean, de la presedinte pana la cel mai neinsemnat om. Nicio declaratie a presedintelui Romaniei nu va influenta un judecator, dar presedintele are dreptul si obligatia sa-si exprime punctele de vedere", a continuat Basescu.

Seful statului le-a pus apoi in vedere magistratilor ca sunt atat de independenti si neinfluentabili cat isi doresc si ca nimeni nu poate obliga un judecator sa faca altceva decat le dicteaza legea si constiinta.
"In cazul in care credeti ca ati putea fi influentati vreau sa stiti ca va tin la dispozitie decretele, sunt aici, pot fi aduse, cei care credeti ca nu puteti fi independenti asa cum va cere legea, ca nu puteti fi neinfluentabili asa cum va cere legea, luati-va singuri decretele sa nu le mai trimit la Monitorul Oficial. Vi le tin la dispozitie", le-a spus Basescu magistratilor dupa ce le-a aratrat ca o dovada a faptului ca pot fi manipulati sunt autocolantele pe care unii dintre ei le-au purtat in piept, cerand independenta justitiei, desi nu au intrat inca in sistem.

"V-am primit cu tot respectul cuvenit, cu atat mai mult cu cat adesea atunci cand hotararile dumneavoastra devin definitive si irevocabile si trebuie sa le dati un titlu executoriu, pe hotararea definitiva si irevocabila scrieti "Noi, Presedintele Romaniei", vreau sa stiti ca sunt solidar cu dumneavoastra chiar daca adesea am primit de la justitiabili hotarari judecatoresti de care erau nemultumiti si spuneau "domnule presedinte de ce ati judecat stramb", a continuat seful statului care a plecat imediat dupa ce le-a urat acestora succes. Ultima promotie de magistrati nu au avut acelasi tratament cu cele anterioare cu care presedintele a ciocnit sampanie si a facut fotografii.

Cazul judecatoarei Elena Turcu, acuzata ca ar fi condus sub influenta alcoolului, e din nou pe masa CSM , pentru ca dosarul ei a fost respins la Palatul Cotroceni, pe motiv ca nu este complet, a anuntat presedintele CSM, Virgil Andreies. Al doilea exemplu dat de Basescu in cazul magistratilor care nu respecta legea este constituit de patru procurori, un judecator si un fost magistrat care sunt urmariti penal in legatura cu concursul pentru ocuparea unor functii de conducere din parchete, desfasurat in luna noiembrie. Procurorul care a castigat concursul pentru functia de sef al Parchetului Capitalei, Sterian Guli (prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni), este cercetat pentru instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.