De ce este necesara revizuirea Constitutiei? Care sunt principalele obstacole pentru ca acest lucru sa aiba loc? Este momentul de fata prielnic pentru ca in Romania sa se inceapa demersul pentru revizuirea Constitutiei? De ce regim politic are nevoie Romania?...Sunt doar cateva din intrebarile care stau zilele acestea pe buzele analistilor politici.
Revizuirea constitutiei a reprezentat subiectul dezbaterii de miercuri "O Constitutie pentru cetateni", moderata de deputatul PD-L, Sever Voinescu si organizata de Institutul de Studii Populare si Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala, la care au participat vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica, Ioan Stanomir, presedintele Comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional din Romania, consilierii prezidentiali Cristian Preda si Catalin Avramescu, Adrian Miroiu, profesor universitar in cadrul Facultatii de Stiinte Politice, SNSPA.

Valeriu Stoica: Constitutia nu este monopolul unui singur om

Constitutia nu va fi revizuita doar pentru Traian Basescu, ci pentru intrega populatie romaneasca, care ar trebui sa participe la un referendum prealabil in legatura cu acesta, considera vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica.

“Procesul revizuirii Constitutiei trebuie depersonalizat. Nu este Constitutia lui Traian Basescu, pentru ca nu facem o Constitutie pentru un singur om”, a afirmat Stoica. El a adaugat ca o asemenea revizuire dureaza 2-3 ani cel putin, asa ca Traian Basescu nu se va putea “bucura” de ea, avand in vedere ca mai are dreptul la un singur mandat.

"Pozitiile partidelor politice sunt prea divergente in ce priveste regimul politic. Singura cale de deblocare a procesului de revizuire a Constitutiei este un referendum prealabil in care romanii sa fie intrebati ce fel de presedinte vor sa aiba, ales de popor sau de Parlament, si daca ii dam sau nu dreptul de a dizolva Parlamentul. Fara un asemenea referendum, mai putem vorbi zece ani de-acum incolo de revizuire", a mai comentat acesta in legatura cu necesitatea indiscutabila a unei consultari preliminare a populatiei.

"Constitutia din 1991 a fost redactata de profesori de drept proveniti din invatamantul juridic marxist si de catre domni foarte venerabili formati in perioada interbelica ce au pierdut contactul cu filosofia juridica din a doua jumatate a secolului XX", a mai spus Stoica, fiind de parere ca este nevoie de schimbarea a doua treimi din actuala Constitutie.

Referitor la propunerea lui Stoica legata de referendumul prealabil, Cristian Preda a comentat ca "un referendum prealabil este inutil pentru ca risca sa compromita procesul de revizuire a Constitutiei, pentru ca un referendum nu obliga la nimic. Politic vorbind, un referendum ar fi un blocaj. Este o tentatie a politicienilor de a recurge la un gest propagandistic". Nici Ioan Stanomir nu a sustinut aceasta idee, adaugand ca "problema evocata este legata de democratia semidirecta. A-i chema la urne pe alegatori si apoi sa le explici ca asta nu inseamna nimic este moartea democratiei semidirecte. Cand voteaza, cetatenii nu sunt papagali".

Cristian Preda: Parlamentarii si baronii locali, dusmanii unei Constitutii revizuite

Consilierul prezidential Cristian Preda este de parere ca tocmai parlamentarii, alaturi de baronii locali sunt principalii adversari ai revizuirii Constitutiei. "Parlamentarii nu vor fi foarte incantati de Parlamentul unicameral, iar baronii locali de reamenajarea teritoriului", a declarat Preda.

El a explicat faptul ca o reamenajare a teritoriului i-ar supara pe baronii locali, care nu vor sa-si piarda zona de influenta, mai ales ca judetele sunt foarte mici, de aproximativ 500.000 locuitori, ceea ce inseamna ca sunt usor de dominat. Aceste diviziuni au dus la “exploatarea irationala a resurselor”. Pe de alta parte, parlamentarii nu agreeaza ideea de Parlament unicameral, cat si posibilitatea schimbarii duratei unui mandat. El a dat exemplu lui Ion Iliescu, care a sustinut ca “nu este momentul” pentru revizuirea constitutiei, fiind un adept al “perfectionismului pentru poimaine”, adica a blocarii procesului.

"Cei care vor refondarea, de fapt nu vor nimic. Sunt precum Nae Catavencu care dorea revizuirea, dar sa nu se schimbe nimic", a comentat si deputatul PD-L, Sever Voinescu, in contextul unui alt exemplu dat de Cristian Preda, cel al lui Mircea Geoana care doreste “o refondare a Constitutiei, nu revizuirea”.

Ionut Stanomir: Nu sufar de “complexul Traian Basescu”

Ionut Stanomir, presedintele Comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional din Romania, care este si specialist in drept constitutional a precizat ca nu trebuie ca raportul si conceptele din raportul referitor la Constitutie, sa fie legate de o singura personalitate, anume Traian Basescu. “Nu sufar de un “complex Traian Basescu”. Romania a depasit riscul de a ajunge o dictatura”, a declarat el, adaugand ca Actul Fundamental “nu este un monopol al expertilor cu studii politice”.

“Propunerile constitutionale trebuie sa fie cat mai neutre si nu expresia mascata a unui grup de interese”, a comentat profesorul universitar Adrian Miroiu in legatura cu posibilitatea unui eventual monopol al unui grup sau al unei persoane asupra procesului de revizuire a Constitutiei.

Discutiile din cadrul dezbaterii s-au centrat pe toate deficientele Constitutiei actuale, pe posibilele monopoluri, obstacole si adversari ai procesului, fara insa a se pune problema parerii cetateanului, pentru care teoretic aceasta constitutie trebuie revizuita…

Revizuirea Constitutiei, un proces controversat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.