Presedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoana, a declarat sambata, la Iasi, ca Bucurestiul politic are inca de onorat, dupa 150 de ani, "angajamentul parintilor fondatori" ai Unirii fata de Moldova, Transilvania si Basarabia.

"O parte mai importanta din legamantul, angajamentul, viziunea si proiectia despre Romania pe care parintii fondatori au stabilit-o acum 150 de ani sau acum 90 de ani, la Marea Unire, in mare masura nu sunt respectate. Pentru ca atunci parintii nostri fondatori au avut un contract intre Bucuresti si Iasi, intre Tara Romaneasca si Moldova, si Bucurestiul politic nu si-a onorat misiunea istorica fata de Moldova si fata de moldoveni. A fost extrem de clar in acel contract ca vor fi parti egale, recunoscute egal si, astazi, din pacate, vedem Bucurestiul uneori prea arogant din punct de vedere politic si Moldova cea mai saraca regiune a Romaniei si cea mai saraca a Europei", a declarat Geoana, facand dese referiri la "parintii fondatori", sintagma regasita in discursul politic american, relateaza NewsIn.

Liderul PSD a continuat spunand ca "aceasta nedreptate si aceasta parte de contract neonorat, trebuie sa fie reparata de aceasta generatie de lideri politici, asa cum Bucurestiul politic nu s-a achitat de promisiunea la fel de solemna pe care a facut-o Transilvaniei la Marea Unire, asa cum Bucurestiul politic are inca o datorie istorica fata de Basarabia si fata de Chisinau".

Geoana a facut si o scurta trecere in revista a actualelor probleme din Romania. "Sunt prea multe sate din Romania in care se traieste ca pe vremea lui Cuza, acum in secolul XXI. Pensionari si tineri care nu pot trai dintr-o pensie sau un salariu. Oameni mor cu zile in spitalele tarii, plimbati cateva ore de la un doctor la altul, care, cu indiferenta si cinism, nu-si respecta contractul fata de natiune", a maia afirmat liderul PSD.

La fel ca si seful statului, presedintele Senatului a facut un apel la solidaritate si a remarcat ca, spre deosebire de acum doi ani, in cadrul manifestarilor e la Iasi multimea nu mai este "impartita" pe culori politice - portocaliu, rosu sau galben - ci se vad doar culorile nationale. "Sa avem taria sa strabatem criza", a cerut Geoana.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a vorbit, in discursul sau, despre reformele facute in vremea lui A. I. Cuza, prilej pentru a se referi la necesitatea unor noi reforme necesare modernizarii Romaniei. "La 150 de ani distanta, si Romania astazi se afla in fata unor noi reforme - revizuirea Constitutiei, revizuirea Codurilor penal si civil, continuarea cresterii economice. Suntem si in fata unui nou Parlament, ales in mod direct si, la fel ca acum 150 de ani, speram de la politicienii vremii sa dea dovada de maturitate si inteligenta, de solidaritate si patriotism. Avem nevoie, la fel ca acum 150 de ani, de coagularea tuturor fortelor politice pentru a realiza ceea ce pana la urma ne-am asumat in fata romanilor", a precizat Anastase, salutand prezenta primarului din Chisinau, Dorin Chirtoaca, si a "fratilor de peste Prut".

Patriarhul Daniel a trimis un mesaj prin IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in care acesta a subliniat nevoia ca politicienii sa renunte la interesele personale si de grup. "Desi in istoria tarii noastre si a lumii nu de multe ori s-au depasit interesele personale sau de grup, Moldova si Tara Romaneasca, in acel moment de gratie, au jertfit fiecare cate ceva. Moldova si-a sacrificat Capitala pe altarul Unirii, iar Tara Romaneasca si-a sacrificat alegerea unui domnitor din randul valahilor", a fost mesajul patriarhului.

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a sustinut in discursul sau necesitatea ca 24 ianuarie sa fie declarata zi nationala. "Unirea de la 1859 a fost unul din momentele astrale ale acestui popor. Suntem datori sa aratam generatiilor urmatoare cum s-a facut aceasta unire. Si din acest motiv este important ca ziua de 24 ianuarie sa devina sarbatoare nationala", a declarat primarul Iasiului.

La manifestarile din Piata Unirii au participat, conform estimarilor Jandarmeriei, peste 8.000 de oameni. Pentru organizarea manifestarilor dedicate Unirii, municipalitatea ieseana a cheltuit peste 200.000 de lei, fonduri care vor fi alocate ulterior din bugetul statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.