Inlocuirea directorului Nuclearelectrica, Teodor Chirica, cu un membru al PD-L, anuntata pentru zilele urmatoare, a starnit nemultumire in randul europarlamentarilor, care sunt de parere ca aceasta schimbare ar putea intarzia obtinerea autorizatiei din partea CE pentru reactoarele nucleare.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Eonomiei, Tudor Serban, a declarat ca directorii Electrica si Nuclearelectrica vor fi inlocuiti cu membrii PD-L in zilele care urmeaza. Aceste inlocuiri sunt doar cateva din sirul lung de inlocuiri ale directorilor marilor companii, care a inceput de la instalarea noului Guvern.

Cu toate astea, cazul directorului Nuclearelectrica a atras atentia Europarlamentarului liberal Cristian Busoi care considera ca inlocuirea, pe criterii politice, a lui Teodor Chirica, ar putea intarzia obtinerea autorizatoiei din partea Comisiei Europene pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda.

"Theodor Chirica este o persoana foarte credibila in dialogul cu Comisia, fiind de altfel si Vicepresedinte al FORATOM - organizatia industriei europene nucleare. Pe aceasta credibilitate s-a reusit obtinerea unui progres in dialogul cu Comisia Europeana pentru unitatile 3 si 4", afirma Busoi.

Declaratiile publice ale noului secretar de stat Tudor Serban privind schimbarea directorului Nuclearelectrica cu membrii PD-L sunt, in opinia eurodeputatului liberal, "nu numai contrare interesului national, ci si lipsite de minima responsabilitate".

"Sectorul energetic nuclear romanesc este al Romaniei, fiind un domeniu extrem de sensibil ce trebuie condus de profesionisti. Nici macar Ceausescu nu si-a permis sa numeasca in acest sector directori pe criterii politice! Atitudinea actualei coalitii PSD-PDL este absolut inacceptabila, iar efectele se vor vedea in foarte scurt timp", a concluzionat Busoi.

Chirica se afla in functia de director al Nuclearelectrica din februarie 2005 si nu are nicio apartenenta politica. Compania este unul dintre principalii producatori de energie electrica din Romania, prin cele doua reactoare de la Cernavoda, de circa 700 MW fiecare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.