Adian Nastase pare sa fi uitat deja de noul sau dosar de la DNA si revine “in forta” militand impotriva legii 298 din 2008 care presupune monitorizarea tuturor convorbirilor telefonice, sms-urilor si a discutiilor de pe internet ale populatiei, comparand aceasta initiativa legislativa cu modelul unei inchisori invizibile, dar constrangatoare.

Nastase considera ca unul dintre vinovati pentru aparitia acestei legi este presedintele Basescu, iar totul se datoreaza “ambitiile autoritare” ale acestuia.

Fostul premier considera ca principala problema nu este monitorizarea in sine, in scopul combaterii terorismului, ci lipsa de control eficient a unor eventuale abuzuri. “Problema noastra este cine il controleaza pe controlor. Or, Legea 298 nu ofera garantii suficiente ca abuzurile pot fi impiedicate sau exemplar pedepsite.”, spune Nastase, intr-un mesaj postat pe blogul sau.

Adrian Nastase crede ca Legea 298 va avea consecinte dezatroase pentru societatea romaneasca, deoarece aceasta va distruge fundamental democratiei si anume increderea.

De acum, romanii, stiind ca tot ceea ce vorbesc la telefon sau scriu pe Internet sau prin sms este monitorizat si controlat, vor avea mari retineri in exprimarea directa, cautand alte metode de comunicare prin care intimitatea sa le fie pastrata. Or, cum optiunile sunt putine, si ne intorc in trecut, fiind obligati fie sa renuntam la noile tehnologii fie sa ne autocenzuram, oamenii se vor simti tot mai frustrati, iar anxietatea va recuprinde societatea romaneasca.”, spune Nastase

Acesta compara sistemul de monitorizare cu securitatea comunista de pe vremea lui Ceausescu si considera ca o grava consecinta a acestuia va fi o dorinta si mai acuta a tinerilor pentru emigrare. Nastase ii cere Avocatului Poporului sa se sesizeze in aceasta privinta si considera ca este nevoie de revizuirea Legii 298 pentru a introduce garantii puternice astfel incat monitorizarea comunicatiilor electronice sa nu se transforme nici intr-o limitare a libertatilor fundamentale ale omului nici intr-o noua forma de negot si nici intr-o metoda pentru concentrarea puterii in mainile unui singur individ.

Trebuie mentionat insa ca inregistrarea convorbirilor telefonice este legala in UE inca de acum trei ani. Iar in Romania s-a votat pentru o stocare a informatiilor pe cel mai scurt timp permis, si anume 6 luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.