DNA a dispus marti trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase in dosarul “Trofeul calitatii”, in care este acuzat ca si-a folosit calitatea de sef al PSD pentru obtinerea de fonduri pentru campania sa prezidentiala din 2004.

Intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie se arata inceperea urmaririi in cazul a sase persoane, cap de lista fiind fostul premier Adrian Nastase. Acesta este acuzat de "folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continua".

Pentru acest dosar procurorii nu au mai cerut avizul parlamentului. Faptele se refera la felul in care s-a desfasurat campania sa pentru alegerile prezidentiale din 2004.

Nastase: Dosarul DNA este un test a lui Basescu

In cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea lui Jianu Irina Paula, a initiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii". In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Procurorii sustin ca acest eveniment a fost organizat datorita influentei politice a lui Nastase, din functia sa de presedinte al PSD, asupra conducerii ISC.

In dosarul lui Nastase mai sunt amintite si alte nume pe care procurorii le-au legat de actele de coruptie ale politicianului, acestea sunt: Jianu Irina (inspector general ISC), Popovici Bogdan (fost membru CFSN), Popovici Maria si Vasile Mihail Cristian (administrator SC. EUROGRAFICA SRL). In cazul celui din urma acesta este acuzat ca a beneficiat de contracte importante cu PSD pentru tiparirea unor materiale electorale.

Nastase este acuzat ca a strans bani pentru campanie prin organizarea unor simpozioane irelevante, la care comerciantii erau constransi sa participle. DNA informeaza ca taxa de participare era de 5 milioane de lei vechi pentru personae fizice si de 15 milioane pentru cele juridice.

Banii stransi din taxe, in valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, sa se constituie venituri la bugetul ISC care era institutie publica. Insa, inspectorul general ISC impreuna cu Gasparovici Diana, au incalcat prevederile legale si au dispus ca aceste taxe sa fie incasate direct de patru societati comerciale controlate de Popovici Bogdan si Popovici Marina Ioana ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL). I.S.C. nu a urmarit modul de utilizare a sumelor incasate din taxele de participare si nu a intocmit "Decontul de cheltuieli" astfel ca nici o cheltuiala efectuata pentru Trofeul Calitatii nu a fost decontata in mod legal.

Ulterior, pentru a se disimula provenienta banilor, prin operatiuni de spalare de bani (cesiune de actiuni, majorare de capital, contracte false de vanzari de terenuri si prestari servicii) desfasurate prin intermediul societatilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundatia Invest, toate controlate de sotii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferata din conturile firmei AROND SRL in cele ale SC Eurografica SRL.

Din aceasta suma, Vasile Mihail Cristian a platit 33.841.734.455 ROL, reprezentand contravaloarea materialelor de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea lui Adrian Nastase ).

Pentru a disimula destinatia ilicita a banilor proveniti din organizarea simpozionului "Trofeul calitatii in constructii" si pentru a ascunde infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 retinuta in sarcina luiAdrian Nastase, Vasile Mihail Cristian a intocmit, atat personal cat si prin interpusi, documente comerciale si financiar-contabile false. Sub aparenta unor cheltuieli efectuate cu activitati de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea inscrisurilor sus-mentionate Vasile Mihail Cristian a achizitionat, livrat si platit contravaloarea materialelor de propaganda electorala pentru Adrian Nastase.

Pentru inceput DNA a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 118.650 USD apartinand lui Adrian Nastase in vederea confiscarii speciale cu referire la foloasele necuvenite primite de acesta.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar procesul va incepe pe data de 26 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.